Atenţie la ciuperci: Numărul cazurilor de otrăvire în Chişinău a crescut

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Numărul cazurilor de otrăvire cu ciuperci a crescut de două ori în acest an în municipiul Chişinău. Astfel, în perioada anului 2016 au fost înregistrate în total 44 de cazuri de otrăviri cu ciuperci, în comparaţie cu anul 2015, cu 22 de cazuri înregistrate, informează Centrul de Sănătate Publică a municipiului Chişinău.

Cele mai frecvente cazuri de otrăviri cu ciuperci au fost înregistrate la maturi – 40 de cazuri şi 4 cazuri la copiii din grupul de varstă 7-18 ani.

Specialiştii au constatat că principala cauză a otrăvirilor cu ciuperci a fost consumul în alimentaţie a ciupercilor culese de persoane de sine stătător sau achiziţionate de la comercianţii de pe marginea şoselelor din preajma pădurilor.

O altă cauză constă în prepararea incorectă a ciupercilor folosite în alimentaţie în condiţii de casă. Însă, totuşi, faptul necunoaşterii speciilor de ciuperci comestibile reprezintă principala cauză a intoxicaţiilor.

Simptomatic, intoxicaţiile cu ciuperci se manifestă prin greţuri, vărsături, diaree, tulburari gastrointestinale, icter, hemoragii, tulburări neurologice, encefalopatie, manifestări renale grave, afecţiuni hepatice, hipoglicemie, iar după două zile de la ingestie (cu perioada de incubaţie lungă), apare coma, urmată de decesul persoanei respective.

Specialiştii recomandă să nu consumaţi ciuperci, specia cărora nu o cunoaşteţi, să fierbeţi ciupercile în două-trei etape, să limitaţi consumul ciupercilor în raţia alimentară a copiilor, că selectaţi minuţios ciupercile culese înainte de preparare, să achiziţionaţi sortimente de ciuperci numai din unităţi autorizate (depozite alimentare, magazine de tip hiper şi supermarket, unităţi de alimentaţie publică).


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...