Marea Britanie: Alegeri pentru Parlamentul Irlandei de Nord, pe fondul crizei politice și al Brexitului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Nord-irlandezii își aleg joi reprezentanții în Parlamentul regional în cadrul unui scrutin anticipat provocat de prăbușirea coaliției la putere, pe fondul unor acuzații de corupție și al Brexitului, în această provincie britanică aflată într-un echilibru delicat după decenii de tulburări, relatează AFP.

În precedentul scrutin din mai 2016, Partidul democratic unionist DUP, favorabil unirii cu Marea Britanie, s-a plasat în frunte cu 38 de locuri, în fața naționaliștilor Sinn Fein, susținători ai reunificării Irlandei (28 de locuri), și UUP (Unionist Ulster Party, 16 locuri).

Analiștii și sondajele prezic o nouă victorie a DUP, după o criză declanșată la începutul lunii ianuarie de demisia viceprim-ministrului Sinn Fein, Martin McGuinness, urmată de cea a prim-ministrului Arlene Foster, șefa DUP, scrie agerpres.ro.

Sinn Fein îi reproșează lui Foster o gestionare catastrofală, ba chiar frauduloasă a unui program de subvenții pentru întreprinderi destinate dezvoltării energiei regenerabile, care i-ar fi costat pe contribuabili sute de milioane de lire sterline. Michelle O’Neill, care l-a înlocuit pe Martin McGuinness la șefia Sinn Fein, cere plecarea lui Foster din guvern în timpul desfășurării unei anchete.

Într-o dezbatere televizată care a avut loc marți seară, dna Foster a declarat că „motivul acestei alegeri este dorința Sinn Fein de a-și impune agenda republicană radicală în Irlanda de Nord”.

Acest conflict nu este singurul punct de dispută între cele două partide, care au adoptat poziții opuse asupra Brexitului.

„Brexitul (…) a accelerat criza politică”, a explicat pentru France Presse Jonathan Tonge, profesor de științe politice la Universitatea din Liverpool.

DUP a făcut campanie pentru ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, în timp ce Sinn Fein se opune. Provincia de 1,9 milioane de locuitori a votat în cele din urmă cu 56% să rămână în UE, în timp ce Regatul Unit a ales Brexitul cu 52%.

„Este dezamăgitor și scandalos că DUP se opune voinței majorității oamenilor de aici”, a declarat O’Neill marți seară.

Pentru Jonathan Tonge, „elementul cel mai dezastruos (al Brexitului) ar fi revenirea la o frontieră” cu Republica Irlanda, care „i-ar jigni profund pe naționaliști”.

Din 1922 (proclamarea Statului Liber Irlandez n.r.), locuitorii Irlandei și Regatului Unit puteau circula liber în cadrul Zonei comune de călătorie. Dar mulți nord-irlandezi se tem de reinstituirea controalelor vamale care ar putea penaliza schimburile comerciale și ar dăuna stabilității fragile născute prin Acordul de Pace din 1998, notează France Presse.

„Procesul de pace a fost finanțat de Uniunea Europeană și Acordul din Vinerea Mare va trebui rescris deoarece conține multe referințe la UE”, a susținut de asemenea profesorul universitar.

Fostul emisar special al SUA pentru Irlanda de Nord, George Mitchell, care a jucat un rol important în negocierile Acordului de Pace, a subliniat de asemenea importanța UE. „Ieșirea Regatului Unit din UE ar putea reduce perspectivele unei cooperări aprofundate”, și-a exprimat el temerea la Sky News.

Acordul a pus capăt violențelor dintre protestanți, susținători ai menținerii uniunii cu Marea Britanie, și catolici, care doresc unirea cu Irlanda. Aceste violențe au făcut 3.500 de morți între 1969 și 1998. Acordul prevede ca guvernul regional să aibă obligatoriu un prim-ministru și un viceprim-ministru reprezentând fiecare dintre cele două tabere. Prin urmare, Sinn Fein și DUP își împart puterea din 2007.

În ultimul sondaj al institutului LucidTalk realizat la sfârșitul lunii februarie, DUP conduce cu 26,3% din voturi, urmat îndeaproape de Sinn Fein (25,3%), apoi de UUP (13,9%) și SDLP (12,2%).

În ceea ce privește distribuirea mandatelor în urma scrutinului, DUP ar trebui să câștige 29 sau 30 și Sinn Fein 26 sau 27, estimează Jonathan Tonge. Dacă Sinn Fein persistă să refuze să lucreze cu DUP, „ne vom îndrepta probabil spre cel puțin șase luni sau mai mult fără guvern”, se așteaptă profesorul universitar.

O perioadă în care ministrul britanic pentru Irlanda de Nord, James Brokenshire, ar administra de la Londra această provincie, în timp ce va încerca să ajungă la un acord convenabil pentru ambele părți.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...