Uniunea Avocaților cere încetarea persecutării apărătorilor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Reprezentanții Uniunii avocaților condamnă deschiderea unor dosare penale pe numele apărătorilor Veaceslav Țurcan și Maxim Belinschi. Ei s-au ales anterior cu o cauză penală deschisă pentru fals în declarații. Colegii avocaților spun, însă, că articolul care li se incriminează este unul greu de interpretat, mai ales că apărătorii au oferit doar informația dată de clienții lor.

În acest context, reprezentanții Uniunii Avocaților cer Parlamentului interpretarea articolului în cauză și suspendarea urmăririi penale în cazul apărătorilor Țurcan și Belinschi până la clarificare.

Totodată, aceştia cer ministerului Justiției să vină cu un proiect de modificare a legii penale astfel încât avocații să fie păziți de persecuții, iar funcționarii să fie pedepsiți pentru orice implicare în breasla avocaților.

„Avocații furnizează informațiile oferite de clienții lor, fapt pentru care ei nu trebuie să fie urmăriți penal. Ați auzit ca vreun procuror să fie condamnat pentru că o persoană a fost achitată?”, a declarat Victor Panțîru în cadrul unei conferințe de presă.

Avocatul Ion Dron a spus că prin aceste acțiuni se încearcă „politica pumnului în gură” și se vrea reducerea la tăcere a celor care lucrează în interesele legale ale clientului și nu așa cum vrea procurorul. Totodată, Ion Dron a menționat că se încearcă intimidarea avocaților care aduc în lumină publică încălcările comise de acuzatorii de stat în timpul anchetării dosarelor.

Procurorul general, Eduard Harunjen, a calificat acuzațiile drept populiste și a spus că, de fapt, avocații sunt cei care încearcă să pună presiune pe justiție.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...