Expert economic: Parlamentul va reveni la proiectul de lege privind amnistia fiscală

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Legea amnistiei fiscale şi liberalizarea capitalului, lansată de un grup de deputaţi ai majorităţii parlamentare în frunte cu președintele Parlamentului, Andrian Candu, a fost retrasă marţi din Parlament, cu câteva ore înainte ca misiunea FMI să prezinte rezultatele vizitei efectuate, însă la acestă lege deputaţii vor reveni ulterior. Avertismentul vine din partea economistului de la Institutul „Viitorul”, Sergiu Gaibu.

În opinia expertului, această lege prezintă un risc major asupra stabilității fiscale bugetare şi, probabil, în rezultatul discuţiilor dintre autorităţi şi experţii FMI, s-a ajuns la concluzia că trebuie exclus.

„Acest proiect este un risc asupra stabilității fiscal bugetare, și anume din acest motiv probabil au fost purtate discuții pe parcursul acestei evaluări, și acest proiect care se arătase de la început cu anumite riscuri atât pentru corectitudinea abordării fiscale a agenților economici, cât și asupra stabilității, colectării veniturilor la buget. Respectiv, un astfel de proiect nu este fiabil, și nu se înscrie în acele condiții stabilite de FMI. Probabil, în rezultatul acestor discuții, s-a ajuns la o concluzie foarte clară, că un astfel de proiect ar pune sub risc îndeplinirea acelor obligațiuni ale Guvernului în fața FMI-ului”, spune Sergiu Gaibu într-un interviu pentru Europa Liberă.

În context, expertul avertizează că deputaţii vor reveni ulterior la acest proiect de lege, deşi reformele implementate vor fi sub monitorizarea strictă a experţilor FMI.

Evident, amnistie există, și există sub diferite forme. O formă lejeră, sau corectă, ar putea exista. Revenirea la un asemenea proiect depinde de voința Parlamentului, dar acest lucru trebuie să fie făcut foarte atent. FMI a specificat că va monitoriza în fiecare jumătate de an progresul reformelor în Republica Moldova, deci se vor uita foarte atent asupra unui proiect similar, care ar putea pune sub risc continuitatea implementării acordului respectiv și perspectiva de debursare a banilor din partea FMI. De aceea, Parlamentul și Guvernul trebuie să fie foarte atent la un asemenea proiect, dacă se va reveni”, a precizat expertul Sergiu Gaibu.

Controversatele proiecte de lege privind liberalizarea capitalului și stimularea fiscală au fost retrase din Parlament, marţi, cu câteva ore înainte ca misiunea FMI și premierul Pavel Filip să susțină o conferință de presă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...