Vadim Pistrinciuc: Dodon încearcă să-şi fortifice poziţiile într-o eventuală negociere cu PD

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Deputatul PLDM Vadim Pistrinciuc este de părere că proiectul de modificare a Constituţiei propus de către Igor Dodon, conform căruia şeful statului ar urma să obţină atribuţii suplimentare, fiind vorba de dreptul de a dizolva Parlamentul în alte cinci cazuri decât cele două prevăzute de Legea Supremă, ar fi o încercare a preşedintelui ţării de a-şi întări poziţiile într-o eventuală negociere cu Partidul Democrat.

„Cred că este o simulare a unei activităţi. Mizele sunt mai mari. Dumnealui încearcă să-şi fortifice poziţiile de negociere cu Partidul Democrat, asta e foarte clar. Undeva se teme că şi mai tare va fi limitat”, a afirmat Pistrinciuc, conform adevarul.ro, la emisiunea „Punctul pe azi” de la TVR Moldova.

Potrivit liberal-democratului, Igor Dodon a greşit atunci când a decis modificarea Constituţiei doar pentru ca şeful statului să fie împuternicit să dizolve Parlamentul.

„Dacă dumnealui venea în Parlament şi cerea atribuţii pentru a realiza nişte obiective electorale, inclusiv ale dumnealui, dar care reprezintă şi opinia majorităţii indiferent de viziuni geopolitice. De exemplu, să spună că vrea mai multă putere pentru a direcţiona lupta împotriva corupţiei sau scoaterea instituţiilor statului din influenţa politică, dar nu spune pentru ce are nevoie, atribuţia este doar pentru a dizolva Parlamentul. Dumnealui spune despre un echilibru între puterele statului, exact inversul îşi propune, un dezechilibru (…) Dumnealui vădit a folosit un pretext, o modificare a Constituţiei care nu este motivată de ceva. Dacă dumnealui vrea alegeri anticipate înseamnă că el judecă exclusiv din perspectiva politică, a partidului, e dreptul dumnealui. Însă modificarea Constituţiei pentru asta este cam mult. Dacă vrea alegeri sunt alte modalităţi”, a subliniat Vadim Pistrinciuc.

Igor Dodon a prezentat marţi, 28 februarie, un proiect de lege de modificare a Constituţiei. Şeful statului doreşte ca Legea Supremă să prevadă posibilitatea de a dizolva Parlamentului în alte cinci cazuri, pe lângă cele două stipulate deja în Constituţie. Totodată, preşedintele a avertizat Parlamentul că, dacă până pe 24 martie acesta nu va susţine modificarea Constituţiei în plen, el va merge la referendum.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...