Ungaria avertizează: Brexitul ar putea accelera crearea unei Europe cu două viteze

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Marea Britanie se va lovi de tarife „inevitabile“ din partea Uniunii Euro­pene după Brexit, iar ieşirea acesteia ar putea accelera crearea unui bloc comercial cu două viteze, a avertizat ministrul ungar al economiei Mihaly Varga, potrivit Bloomberg.

Zona euro s-ar putea dovedi a fi o linie de divizare între statele europene de bază şi restul statelor, punând în pericol dezvoltarea statelor membre estice din afara zonei euro şi putând genera turbulenţe sociale, a declarat oficialul ungar în cadrul unui interviu recent. Camera de Comerţ a Marii Britanii a recomandat într-un raport ca Marea Britanie să facă presiuni pentru tarife scăzute şi să se asigure că nu există blocaje comerciale.

„Pare că impunerea unor tarife comerciale este inevitabilă“, a declarat Varga. „Interesul comun al celor 27 de state membre ale UE este de menţinere a tratamentului preferenţial în interiorul blocului, acesta nefiind extins la o ţară care este pe punctul de a părăsi comuni­tatea“.

Premierul britanic Theresa May, care s-a angajat să lanseze procesul de ieşire a Marii Britanii din UE în această lună, a declarat că ţara sa va părăsi şi piaţa unică europeană pentru a-şi recăpăta puterile legislative, inclusiv stabilirea propriei politici în domeniul imigraţiei. UE pare decisă să adopte o poziţie dură în negocieri pentru a se asigura că alte ţări nu sunt tentate să urmeze calea Marii Britanii.

De la criza datoriilor din Europa, premierul ungar Viktor Orban a men­ţio­nat diferenţa de avuţie comparativ cu ţările vestice, în cea mai mare parte membre ale zonei euro, drept motivul pentru care Ungaria amâna adoptarea monedei unice europene pe termen nedefinit. Ţările baltice Estonia, Le­tonia şi Lituania, cât şi Slovacia şi Slo­venia, toate ţări foste comuniste din estul Europei care au aderat la Uniunea Europeană împreună cu Ungaria deceniul trecut, au trecut de atunci la euro. Polonia şi Cehia se numără printre ţările care au rămas în afara zonei euro, păstrându-şi politica monetară indepen­dentă.

Varga a declarat că Ungaria nu este interestă să adere la zona euro deo­cam­dată. „Există un risc real legat de ieşirea Marii Britanii din UE“, a declarat ministrul ungar al economiei. „Riscul este ca divergenţa dintre ţările membre dezvoltate şi cele mai puţin dezvoltate să nu se diminueze semnificativ“ într-o Europă post-Brexit cu două viteze, iar acest lucru ar putea „genera turbulenţe sociale“, a adăugat oficialul ungar.

Ungaria va pierde un aliat cheie din UE, a susţinut Varga. Ungaria, asemeni Marii Britanii, a ţinut la stricta interpretare a reglementărilor UE cu privire la deficitul bugetar. Marea Britanie, un contributor net la bugetul comun, a fost de asemenea un susţinător puternic al eliminării diferenţei de nivel de trai dintre Europa de est şi vestul mai bogat.

PIB-ul pe cap de locuitor al Ungariei, din punct de vedere al puterii de cumpărare, reprezintă aproximativ 68% din media UE, portrivit ultimelor date furnizate de Eurostat, în creştere de la 61% în 2004, când ţara est-europeană a aderat la UE.

Economia Ungariei va fi afectată de Brexit, ieşirea Marii Britanii din UE urmând să reducă rata de creştere a acesteia cu până la 0,4% în decurs de trei ani, a declarat ministrul ungar al economiei.

Printre alţi factori acesta a citat legăturile comerciale directe în care ţara est-europeană are un excedent de 2% din PIB cât şi impactul pe care-l vor resimţi partenerii comerciali din UE ai Ungariei.

„Este o întreagă nouă situaţie, iar aceasta ne pune în pericol convergenţa economică“, a declarat Varga.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...