Linkuri accesibilitate

Rusia și China au blocat în Consiliul de Securitate al ONU introducerea de sancțiuni împotriva Siriei


Adjunctul reprezentantului Rusiei la ONU, Vladimir Safronkov, votând împotriva rezoluției, 28 februarie 2017
Adjunctul reprezentantului Rusiei la ONU, Vladimir Safronkov, votând împotriva rezoluției, 28 februarie 2017

Rusia și China au blocat adoptarea în Consiliul de Securitate al ONU a unui proiect de rezoluție privind introducerea de sancțiuni împotriva Siriei în legătură cu presupusa folosire a gazelor toxice de către regimul de la Damasc în războiul care durează de șase ani. Reprezentantul britanic la ONU, Matthew Rycroft, s-a arătat indignat că Rusia și China au folosit dreptul la veto, spunând că cele două țări, prin acțiunile lor, „subminează încrederea comunității internaționale în Consiliul de Securitate al ONU”.

În ajun, afându-se la Bișkek, președintele rus Vladimir Putin a declarat că nu va sprijini introducerea de sancțiuni împotriva Siriei.

Din 2011, de la începutul războiului din Siria, Rusia s-a opus unui număr de șase rezoluții ale Consiliului de Securitate. O echipa de investigatori ai Naţiunilor Unite a întocmit un raport în luna decembrie, care arată că regimul preşedintelui Bashar Al Assad a folosit arme chimice. Siria a respins acuzaţiile, iar Rusia a spus că investigatorii ONU nu au găsit suficiente dovezi pentru a se acţiona la nivelul Consiliului de Securitate.

XS
SM
MD
LG