Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Sănătate.info”


Invitata rubricii de astăzi este Silvia Rotaru.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:33 0:00
Link direct

„Spitalul Clinic Republican ar putea fi numit în cinstea primului medic-șef al instituției, Timofei Moșneaga. Acesta a fost și ministru al Sănătății în perioada 1994-1997, Ministerul Sănătății a pregătit pentru dezbateri publice un proiect de hotărâre în acest sens. Autoritatea și-a argumentat propunerea prin aportul pe care l-a adus Timofei Moșneaga pentru modernizarea instituției medicale.

Ministerul Sănătății precizează că pentru schimbarea denumirii Spitalului Clinic Republican nu este nevoie de cheltuieli suplimentare din bugetul de stat.

Directorul Agenției Medicamentului, Vladislav Zara, susține că societatea civilă nu înțelege diferența dintre „protecția datelor” și „exclusivitatea datelor” și că le interpretează eronat. Responsabilul se declară mulțumit de proiectul Legii Medicamentului, care prevede un termen de exclusivitate de 11 ani și nu 8 ani, așa cum e prevăzut în Acordul de Asociere, semnat între Republica Moldova și Uniunea Europeană. Vladislav Zara spune că până acum s-a interpretat greșit termenul de „exclusivitate a datelor” și cel de „protecție a datelor”, întrucât în prima variantă ar însemna împiedicarea de „a face referire la date”, în timp ce Acordul TRIPS prevede interdicția de „divulgare a datelor”. Zara mai spune că în acordul TRIPS nu este prevăzut un termen exact de nedivulgare a datelor, pe când o Directivă Europeană din 2001, la care face referire, prevede exact termenul de 11 ani, iar Moldova ar respecta, astfel, recomandările UE.

Majorarea tarifelor medicale încă este un subiect ce generează îngrijorări și nedumeriri, chiar dacă Ministerul Sănătății și Compania Națională de Asigurări în Medicină insistă că cei asigurați nu ar trebui să-și facă probleme. Subiectul a fost discutat și la Parlament, în cadrul Comisiei protecție socială, sănătate și familie, iar membrii ei au aceleași îngrijorări. Președinta Comisiei, Oxana Domenti a menționat într-un interviu pentru platforma e-sănătate că comisia pe care o prezidează a cerut Ministerului Sănătății să mai prezinte o dată toate argumentele privind creșterea tarifelor, pentru că la ședința trecută au venit nepregătiți. Oxana Domenti susține că trebuie revizuită atât metodologia, cât și tarifele.

Este în floarea vârstei, dar duce o luptă continuă zi de zi. Rita Guțu, în vârstă de 39 de ani din raionul Drochia suferă de o maladie rară, numită miastenia gravis, care atacă încet organele și poate provoca handicap fizic sau mintal. În ultimii zece ani, femeia trăiește datorită medicamentelor, dar și a diverselor tratamente care o ajută să se miște și să facă față bolii. Rita Guțu a descoperit boala acum 12 ani, iar de atunci viața ei a căpătat o altă întorsătură. Din motiv că nu a fost diagnosticată și nu a beneficiat de servicii de recuperare la timp, maladia a progresat, afectându-i ochii, mușchii și vocea.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG