Candu îi răspunde lui Dodon: Nu sunt poştaş. Să se adreseze direct deputaților pentru modificarea Constituţiei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Într-o democrație parlamentară un președinte responsabil nu înaintează ultimatumuri Parlamentului. Astfel a reacţionat preşedintele Legislativului Andrian Candu la iniţiativa şefului statului de modificare a Constituţiei, astfel încât preşedintele să aibă dreptul de dizolvare a Parlamentului, în afară de circumstanţele prevăzute de actuala Constituţie.

Candu, care a fost solicitat de Dodon să prezinte deputaţilor proiectul de lege privind modificarea Constituţiei, pentru care este nevoie de 34 de semnături, îl îndeamnă pe preşedinte să se „adreseze direct deputaților”, întrucât el nu este „poştaş”.

„Într-o democrație parlamentară un Președinte responsabil nu înaintează ultimatumuri Parlamentului. Președintele Dodon, însă, în dorința de a supune Parlamentul, are falsa senzație că aș fi poștașul care duce scrisori deputaților. Îl invit pe președinte să se adreseze direct deputaților, or modalitatea de comunicare instituțională cu fracțiunile îi este familiară. Văd că dânsul insistă asupra angajamentelor năstrușnice asumate cu ardoare, inclusiv anularea Acordul de Asociere cu UE, însă inițiativa sa nu are nici o perspectivă în opinia mea, este doar încă o încercare politică de a ieși în evidență. Aștept cu interes să văd cine vor fi semnatarii inițiativei prin care Președintele Dodon vrea să transforme Parlamentul într-o anexă a Președinției”, a reacţionat preşedintele Legislativului.

Preşedintele Igor Dodon a lansat astăzi o iniţiativă de modificare a Constituţiei, astfel încât şeful statului să aibă dreptul de dizolvare a Parlamentului, în afară de circumstanţele prevăzute de actuala Constituţie. Dodon spune că prin această iniţiativă se dau preşedintelui instrumente de control asupra activităţii Parlamentului şi invers, astfel încât să existe un echilibru între Legislativ şi instituţia prezidenţială.

„Preşedintele are suficientă legitimitate pentru implementarea proiectelor pe care le cer cetăţenii. Majoritatea oamenilor spun însă că guvernarea nu se mişcă într-o direcţie corectă şi pledează pentru alegeri anticipate. Constituţia, la această etapă, presupune doar două puncte când Parlamentul poate fi dizolvat şi pot fi organizate alegeri anticipate. Astăzi, vin cu un proiecte de lege care stipulează 5 cauze când Parlamentul poate fi dizolvat şi pot fi organizate alegeri anticipate”, a anunţat Igor Dodon.

Astfel, acesta doreşte introducerea în Constituţie a punctelor ce prevăd dizolvarea Legislativului după cum urmează:

1. după consultarea fracţiunilor parlamentare. Exemplul Consituţiei franceze.

2. în cazul în care Parlamentul nu a implementat timp de 12 luni voinţa poporului exprimată în cadrul unui referendum consultativ. Exemplul din Constituţia României.

3. în cazul în care referendumul republican pentru demiterea şefului statului s-a soldat cu un rezultat negativ. Exemplul din Constituţia Slovaciei şi Austriei.

4. legea bugetului de stat nu a fost aprobată la 2 luni de la începutul exerciţiului financiar. Exemplul Consituţiei Estoniei şi Bulgariei.

5. prin referendum iniţiat de preşedintele ţării. Exemplul Constituţiei Estoniei.

Totodată, şeful statului a anunţat că a transmis preşedintelui Legislativului Andrian Candu proiectul de lege privind modificarea Constituţiei, pentru care este nevoie de 34 de semnături. În cazul în care nu se va găsi numărul necesar de semnături, şeful statului va iniţia procedura de colectare a semnăturilor pentru modificarea Actului Suprem.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...