Experți Soros-Moldova: Corupția, cea mai mare problemă a Republicii Moldova; UE ar trebui să facă mai multe presiuni

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Nivelul înalt de corupție este una dintre cele mai mari probleme din Republica Moldova, iar lupta trebuie să se petreacă la un nivel superior, nu la cel nimic. În cazul furtului miliardului, autoritățile moldovenești nu vor să miște nici un deget, chiar dacă sunt competente. La aceste concluzii au ajuns mai mulți experți în cadrul unei mese rotunde organizate de Soros-Moldova pe tema „Implementarea Acordului de Asociere: progrese sau regrese”.

Analiștii spun că, datorită banilor oferiți de UE și SUA, în sistemul judiciar din Republica Moldova s-au înregistrat unele rezultate eficiente, însă o problemă rămâne apartenența politică a multor judecători și procurori.

„Datorită apartenenței politice, unele dosare sunt tărăgănate sau se clasează pe motive neclare”, a declarat fondatoarea şi directorul de programe de la Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Nadejda Hriptievschi.

Totodată, președintele Centrului de Resurse Juridice, Vlad Gribincea, susține că pentru combaterea flagelului corupției mari, Procuratura Generală nu ar trebuie să se ocupe cu cazuri de corupție din societate, dar să fie o subdiviziune care să se ocupe cu cazuri de corupție mici.

Despre reformele făcute în domeniul economiei, expertul Dumitru Alaiba a ținut să sublinieze că în cazul furtului miliardului și spălării de bani prin unele bănci din Rusia, autoritățile moldovenești nu au nici un interes pentru a investiga aceste fărădelegi.

„Constatăm faptul că deja este al treilea an când noi vorbim despre furtul bancar, dar si despre spălările de bani care au avut loc prin Rusia. Este nejustificat să spunem că autoritățile naționale nu au niciun interes pentru a investiga aceste crime. Acum se încearcă să se mușamalizeze aceste efecte, dar vor fi efecte pe termin lung”, a declarat Alaiba.

Potrivit analistului economic, frauda va continua prin amnistia bancară, iar în acest caz, UE ar trebui să intervină cu o investigație internațională și să facă mai multe presiuni pentru implementarea reformelor.

În cadrul mesei rotunde, participanții au venit cu unele propuneri. Aceștia cred că trebuie să fie modificat Codul Audiovizualei, din cauza că o mare parte din mass-media sunt concentrate în mâinile unei persoane. Investigarea cauzelor penale indiferent de apartenența politică. Excluderea corupției mici din cadrul procuraturii generale și finanțarea adecvată a Procuraturii, și în special Procuratura anticorupție, pentru a duce o luptă adecvată cu acest fenomen.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...