Șeful diplomației franceze insistă la Jakarta asupra necesității unui stat palestinian

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ministrul de externe francez, Jean-Marc Ayrault, a insistat marți asupra necesității unei soluții a două state, israelian și palestinian, trăind unul alături de celălalt, în timpul unei vizite în Indonezia, țara musulmană cea mai populată din lume, relatează France Presse.

Pacea în Orientul Mijlociu este „un obiectiv care ne apropie și ne permite să ne întâlnim de multe ori”, a declarat șeful diplomației franceze după discuții purtate la Jakarta cu omologul său indonezian, Retno Marsudi, scrie agerpres.ro.

Vom „continua să punem pe ordinea de zi a comunității internaționale necesitatea perspectivei a două state pentru pacea în Orientul Mijlociu, Israel și Palestina, trăind unul alături de celălalt în pace și securitate”, a adăugat Ayrault, subliniind că aceasta este „o luptă esențială”.

Franța și Indonezia au „aceeași poziție” în ceea ce privește conflictul israeliano-palestinian, a declarat la rândul său ministrul de externe indonezian, a cărui țară sprijină cu regularitate poporul palestinian și nu întreține relații diplomatice cu Israelul.

Președintele Donald Trump, marcând o ruptură în politica Statelor Unite în Orientul Mijlociu, a declarat la 15 februarie că „soluția a două state” nu este singura posibilă pentru a rezolva conflictul israeliano-palestinian, asigurând că este deschis la alte opțiuni dacă ele conduc la pace.

Declarațiile lui Jean-Marc Ayrault intervin la doar câteva zile după o scrisoare trimisă de 154 deputați și senatori francezi de toate orientările politice președintelui francez Francois Hollande, în care se cerea recunoașterea statului Palestina.

Procesul de pace israeliano-palestinian este într-un punct mort de peste doi ani. Israelul consideră Ierusalimul drept capitala sa indivizibilă, inclusiv Ierusalimul de Est, partea palestiniană a orașului ocupată de Israel din 1967, unde palestinienii vor să declare capitala statului la care aspiră, scrie AFP, care adaugă că ONU consideră ilegală ocupația și anexarea Ierusalimului de Est.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...