Circa 123.000 de familii defavorizate riscă să rămână fără acces la programele de televiziune

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Procesul de tranziție la televiziunea digitală se va încheia la 31 decembrie 2017, iar după expirarea acestui termen, populația va putea recepționa semnalul digital doar în cazul în care aparatele tv pe care le utilizează vor dispune de un convertor special (set top box). Potrivit unui Raport al Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor MTIC), circa 123.000 de familii defavorizate nu dispun de televizoare dotate corespunzător pentru a putea recepționa semnalul digital. Încă în 2015, Guvernul s-a angajat să vină în ajutorul cetățenilor, alocând circa 100 de milioane de lei pentru procurarea unor astfel de convertoare, dar acești bani nu au ajuns până în prezent în bugetul MTIC.

Hotărârea nr. 240 a Guvernului, din 8 mai 2015, privind aprobarea Programului de tranziţie de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră, obliga Ministerul Finanțelor să prevadă, în proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2016 al MTIC, mijloace financiare în valoare de 100 de milioane de lei în vederea asigurării familiilor defavorizate cu convertoare de semnal pentru recepţionarea televiziunii digitale terestre. Acești bani însă nu au ajuns până acum în bugetul MTIC. Astfel, dotarea cu convertoare pentru televiziunea digitală terestră a familiilor defavorizate a devenit practic imposibilă, conform azi-media.md.

Ce soluții ar putea exista pentru ca familiile defavorizate să nu rămână fără acces la programele televizate odată cu sistarea emisiei în format analog începând cu 31 decembrie 2017? Am adresat această întrebare reprezentanților Ministerului Finanțelor și MTIC.

Cristina Nicolau, Consultant Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media, Ministerul Finanțelor, ne-a explicat că, „ținând cont de constrângerile bugetare, în bugetul pentru anul 2016 nu au fost prevăzute mijloace financiare pentru măsura respectivă. În contextul elaborării Cadrului Bugetar pe Termen Mediu (CBTM) 2018-2020, se va reveni la acest subiect în vederea identificării soluțiilor pentru a executa această prevedere”.

La rândul său, reprezentantul Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Vladimir Vornic, Şef direcţie politici în domeniul comunicațiiilor, ne-a relatat că ministerul și-a expus deja poziția oficială într-un raport plasat pe pagina web-oficială a MTIC, la următorul link: http://mtic.gov.md/ro/rapoarte-ministerului. Este vorba despre Raportul Grupului de lucru interinstituțional cu privire la realizarea Programului privind tranziția de la televiziunea analogica terestră la cea digitală terestră în sem II al anului 2016, care constată că executarea Hotărârii Guvernului nr. 240 din 8 mai 2015 în anul 2018, după cum a propus în avizul său Ministerul Finanţelor, este tardivă. Dotarea ipotetică cu convertoare a familiilor defavorizate în acest caz ar avea loc aproape după un an de la sistarea emisiei în format analog. „Ca rezultat, circa 123000 de familii defavorizate vor fi nevoite să procure pe cont propriu convertoare de semnal pentru recepționarea televiziunii digitale terestre, odată cu sistarea începând cu 31.12.2017 a emisiei în format analog, sau să rămână fără acces la programe de televiziune”, se mai spune în Raportul MTIC.

Totodată, reprezentantul MTIC susține că, pentru soluționarea problemei privind asigurarea familiilor defavorizate cu convertoare, „în prezent examinăm oportunitatea identificării soluției alternative, și anume, prin atragerea asistenței necesare a partenerilor de dezvoltare pentru asigurarea familiilor defavorizate cu convertoare”.

Potrivit experților de la Asociația Presei Electronice, costul unui astfel de convertor poate varia de la 50 USD la 150 USD și pentru multe familii defavorizate ar putea fi dificil de procurat.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...