Reprezentanţii PAS, PPDA şi PLDM cer evacuarea imediată a trupelor ruseşti din Transnistria

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Reprezentanţii PAS, PPDA şi PLDM cer autorităţilor de la Chişinău evacuarea imediată a trupelor ruseşti din Transnistria şi promovarea intereselor cetăţenilor în cadrul negocierilor privind soluţionarea problemei transnistrene, nu a intereselor politice şi economice pe care le au.

În cadrul unei conferinţe de presă comună, liderii celor trei partide au semnat o declaraţie prin care condamnă acţiunile autorităţilor de la Chişinău pe subiectul conflictului din regiunea separatistă Transnistria, acuzând că această problemă s-a transformat într-un „business murdar”, iar cei care şi-au sacrificat sănătatea în conflictul din 1992 sunt trădaţi şi daţi uitării.

„Problema transnistreană a devenit un business murdar. Cei care şi-au sacrificat sănătatea sunt trădaţi şi daţi uitării. Problema transnistreană nu se rezolvă din cauza corupţiei şi a incompetenţei de care dă dovadă actuala guvernare. Regimul Plahotniuc-Dodon nu doreşte un consens pe acest subiect, care ar exprima voinţa puternică faţă de regimul de la Moscova. Aşa-numitele autorităţi transnistrene tratează cu cinism cetăţenii, deoarece în spatele aşa-numitului statul juridic special pe care îl doresc cei de la Chişinău, Moscova şi Tiraspol se află interese, astfel încât Republica Moldova să se transforme într-un pseudo stat”, se arată în declaraţia comună a celor trei.

Totodată, aceştia atrag atenţia că, actuala clasă politică, împreună cu cele de la Moscova şi Tiraspol, are scopul de a diviza oamenii de pe cele două maluri ale Nistrului, astfel cer evacuarea imediată a trupelor ruseşti de pe teritoriul Republicii Moldova.

„Clasa politică coruptă poate distruge, nu poate reuni. Scindarea cetăţenilor de pe cele două maluri ale Nistrului se face prin manipulare, prin promisiuni deşarte, în contextul în care situaţia din regiune este tensionată. Cerem autorităţilor să asigure evacuarea definitivă a trupelor ruseşti de pe teritoriul Republicii Moldova şi să promoveze interesele cetăţenilor în cadrul negocierilor privind reglementarea problemei”, se mai arată în declaraţia comună.

În context, lidera PAS Maia Sandu a declarat că, în cei 25 de ani de la independenţă a Republicii Moldova, toate principiile statului de drept şi interesele naţionale au fost prejudiciate, iar asta ne duce cu gândul la stat eşuat.

„Putem afirma că problema transnistreană s-a transformat într-un conflict de interese. În toţi aceşti ani, principiile statului de drept şi interesele naţionale au fost prejudiciate, iar asta ne duce cu gândul la stat eşuat. Federalizarea promovată de Dodon, care seamănă cu planul Kozak, ar da drept de veto Transnistriei asupra politici interne şi externe a Republicii Moldova, iar acest lucru este extrem de periculos şi inacceptabil. Comportamentul exponenţilor puterii atunci când pun în aplicare scheme de corupţie şi contrabandă, denotă adevărata atitudine a regimului Plahotniuc-Dodon în identificarea unei soluţii viabile în problema conflictului transnistrean”, spune Maia Sandu.

La rândul său, liderul PPDA Andrei Năstase spune că veteranii de război sunt marginalizaţi de actuala legislaţie şi recomandă autorităţilor să se aşeze la masa de negocieri cu aceştia, pentru a identifica soluţii viabile.

„Până în prezent veteranii nu au un statul bine definit. Legea care reglementează drepturile lor a fost ciopârţită. Este nevoie de o lege elaborată cu participarea veteranilor, astfel încât drepturile lor să fie pe măsura sacrifiilor lor. Să se ştie că cei care au luptat pentru ţară sunt cinstiţi şi recompensaţi”, a declarat Andrei Năstase.

Liderul PLDM Viorel Cibotaru este de părere că regimul hibrid constituit după alegerile prezidenţiale duce soluţionarea conflictului transnistrean la absurd, ceea ce reprezintă un pericol eminent, în contextul în care situaţia regională este „incertă şi periculoasă”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...