Concursul Național de Ştiințe și Inginerie pentru elevi „Mold SEF” și-a desemnat câștigătorii

7

În perioada 23-25 februarie curent, la Chișinău, s-a desfășurat cea de-a V-a ediție a Concursului Național de Ştiințe și Inginerie pentru elevi „Mold SEF”. Concursul a fost organizat de Ministerul Educației al Republicii Moldova, Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare împreună cu mai mulți parteneri.

În contextul susținerii și stimulării ideilor de creativitate și inventică, Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI) a participat în calitate de partener al concursului. Prezent la deschiderea evenimentului, Directorul general AGEPI, Octavian Apostol, a menționat că această competiție este o platformă bună pentru tineri de a face schimb de idei și de a-și promova lucrările create.

La ediția din acest an a concursului au participat peste 90 de elevi de la instituții de învăţământ preuniversitar, secundar profesional şi mediu de specialitate din diferite raioane, cu 61 de proiecte.

Cele mai bune lucrări au fost premiate cu mențiuni, diplome de gradele I, II și III, acordate de Ministerul Educației, conform celor trei categorii de concurs: domeniul științe, domeniul științe aplicate și domeniul tehnologii informaționale, și cu premii speciale din partea partenerilor. Astfel, AGEPI a oferit cadouri și premii bănești laureaților celor trei categorii, precum și profesorilor care au pregătit elevii pentru concurs.

Proiectele care s-au plasat pe locul I, pentru fiecare categorie sunt:

  • Chirița Sandu, elev în clasa a X-a și Moscaleț Igor, elev în clasa a IX-a, Liceul Tehnologic ORT „Herțli”, Chișinău, Proiectul „Behave – an authentication system based on mouse and keyboard dynamics”;
  • Hîncu Nadejda, Tighineanu Elena, eleve în clasa XII-a, Liceul Teoretic „Orizont”, Chișinău, Proiectul „Empowering the Antibacterial and Antifungal Properties of Juglone by Obtaining Juglone – Beta Cyclodextrin Binary System”;
  • Cerempei Ion, elev în clasa a XII-a, Liceul Teoretic „Geogre Călinescu”, Chișinău , Proiectul „Motor cu ardere externă”.

La festivitatea de premiere au fost prezenți reprezentanții instituțiilor implicate în organizarea evenimentului, partenerii și sponsorii acestui concurs. Invitații au felicitat participanții pentru performanțele de care au dat dovadă și și-au exprimat încrederea că viitorul Republicii Moldova este în mâinile tinerilor ambițioși și inventivi.

Proiectele plasate pe locul I vor reprezenta Republica Moldova la Concursul Internațional „Intel ISEF 2017”, care se va desfăşura în perioada 14-19 mai, la Los Angeles, California, SUA.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente