Consiliul UE a aprobat liberalizarea regimului de vize pentru Georgia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Consiliul UE și-a dat luni acordul final pentru liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii Georgiei, se arată într-o declarație a Consiliului UE, conform Washington Post.

„Pe 27 februarie, Consiliul UE a adoptat un regulament privind liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii din Georgia care călătoresc în UE”, se spune în declarație.

„Acest acord va face mai apropiate popoarele din Georgia și UE și va spori turismul şi călătoriile de afaceri. Este rezultatul realizării de către Georgia a reformelor necesare. În plus, adoptarea recentă a mecanismului de suspendare a făcut posibil acest acord”, a spus ministrul Afacerilor Interne și Securității Naționale, Carmelo Abela.

Şefii Consiliului UE și ai Parlamentul European sa semneze regulamentul aprobat. Ceremonia de semnare a Regulamentului este programată pentru 1 martie.

După aceea, textul va fi publicat în Jurnalul Oficial și va intra în vigoare la 20 de zile după publicare.

Parlamentul European s-a pronunţat pentru liberalizarea regimului de vize cu Georgia printr-un vot covârşitor de 533 la 66, la 2 februarie curent.

La începutul lunii decembrie a anului trecut, ţările membre ale Uniunii Europene şi Parlamentul European au pus capăt unei dispute interne care bloca liberalizarea regimului de vize cu Ucraina şi Georgia, ajungând la un acord despre cum să simplifice mecanismul de reintroducere a vizelor în caz de urgenţe.

Uniunea Europeană a promis călătorii fără vize celor 45 de milioane de ucraineni şi 5 milioane de georgieni în schimbul reformelor nepopulare făcute de cele două guverne. Dar pe fundalul crizei migranţilor de anul trecut, Franţa şi Germania au insistat să se găsească mecanismul prin care vizele să poată fi reintroduse rapid în caz de nevoie


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...