Propunerile Platformei DA în sprijinul producătorilor autohtoni

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Platforma Demnitate și Adevăr susține că producătorii autohtoni sunt supuși unei „concurențe neloiale” din partea statului, iar acest lucru face ca afacerile să fie închise iar cetățenii să părăsească Republica Moldova.

În aceste condiții, formațiunea politică vine cu un set de propuneri menite să protejeze în mod de urgenţă întreprinderile ce produc mărfuri în Republica Moldova, chiar şi fără alocarea suplimentară a mijloacelor financiare bugetare.

Cred că în Moldova„ nu există om să nu cunoască faptul că cel puţin importurile şi exporturile de produse strict necesare, de exemplu carnea, sunt împărţite între guvernare şi aşa-zisa opoziţie geopolitică. Dacă ne referim la importul/exportul cărnii, o să vedeţi că în grupul celor care au licenţe pentru a exporta în Rusia, de exemplu, o să găsiţi nişte cumetri de-ai lui Dodon. Cam aşa se fac afacerile în RM, aşa se monopolizează importurile şi exporturile, iar producătorul autohton este tot mai nedreptăţit”, a declarat preşedintele Platformei DA, Andrei Năstase.

Vicepreședintele formațiunii, Alexandru Slusari, este de părere că sunt favorizate importurile, în interesul unor grupuri apropiate guvernării.

„Principala problemă este lipsa locurilor de muncă. Importul care, la moment, este de două ori mai mare decât exportul, nu asigură crearea locurilor de muncă, ci doar asigură bani pentru un grup restrâns de oameni de pe lângă guvernare. Între timp, noi pierdem zeci de mii de locuri de muncă anual din această cauză”, a declarat Slusari.

În acest sens, Platforma DA a propus următoarele soluții:

1. Modificarea legii privind comerţul interior prin obligarea supermarketurilor să expună la raft cel puţin 51 % produse agroalimentare din fiecare categorie a nomenclatorului mărfurilor care se produc în Republica Moldova.

2. Aplicarea metodelor tarifare admisibile în cadrul Organizaţiei Mondiale de Comerţ în scopul limitării importului mărfurilor care se produc în Republica Moldova.

3. Modificarea legislaţiei privind achiziţiile publice prin stabilirea obligativităţii că în cadrul achiziţiilor publice pot fi procurate doar produsele agroalimentare autohtone, excepţie constituind doar lipsa acestora pe piaţă.

4. Aprobarea urgentă a legii privind informarea consumatorilor, care să prevadă că ambalajul pentru toate mărfurile comercializate în Republica Moldova să conţină în conformitate cu Directiva Uniunii Europene 1169/2008 informaţia obligatorie în limba română.

5. Contracararea tuturor schemelor ilegale de contrabandă care stimulează semnificativ concurenţa neloială şi pierderea unor imense venituri bugetare.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...