Trei ani de când Parlamentul European a votat eliminarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Acum trei ani, Parlamentul European vota eliminarea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova care călătoresc în Uniunea Europeană. Astfel, cetăţenii moldoveni, posesori ai unui paşaport biometric, pot călători liber, oriunde în Schengen, timp de 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile.

Ulterior, votul PE a fost confirmat de către Consiliului Uniunii Europene, iar decizia de ridicare a vizelor a intrat în vigoare la 28 aprilie 2014. Pentru a călători în UE fără vize, moldovenii trebuie să dețină un pașaport biometric.

Liberalizarea regimului de vize permite călătorii fără vize pentru o perioadă de până la 90 de zile în decurs a 180 de zile (şase luni). În perioada de 90 de zile pot fi efectuate mai multe călătorii, iar pentru a verifica dacă nu a fost depăşită perioada autorizată poate fi utilizat „calculatorul” de şedere în spaţiul Schengen.

Călătoriile în cadrul regimului liberalizat de vize nu oferă dreptul la muncă, studii, reîntregirea familiei sau alte scopuri care presupun şedere pe termen lung (peste 90 de zile). În acest sens este necesar în continuare de solicitat vize naţionale ale statelor UE, în baza cărora ulterior vor fi solicitate permise de şedere.

Începând cu 28 aprilie 2014 de cetăţenii moldoveni pot călători fără vize spre 26 de ţări din Spaţiul Schengen (Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Grecia, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Luxembourg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia şi Ungaria), spre Bulgaria, Croaţia, Cipru şi România (ţări care se aplică politica Schengen), precum şi spre Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein şi, de asemenea, în Monaco, San Marino şi Vatican, ţări care nu au control de frontieră. Scutirea de vize se aplică doar deţinătorilor de paşapoarte biometrice.

Fac excepţie Marea Britanie şi Irlanda, pentru călătorii în aceste ţări non-Schengen fiind necesară o viză.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...