Cei 14 judecători reţinuţi în dosarul de spălare de bani ar putea scăpa de pedeapsă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Peste o mie de condamnaţi au beneficiat, până la mijloc de februarie, de Legea privind amnistia în legătură cu aniversarea a 25-a de la proclamarea Independenţei Republicii Moldova, 333 dintre aceştia fiind eliberaţi din închisori, scrie zdg.md.

Pe lângă deţinuţii condamnaţi pentru infracţiuni uşoare, de Legea amnistiei au beneficiat sau ar putea beneficia şi o serie de funcţionari publici, inclusiv cei 14 judecători reţinuţi în dosarul de spălare a 20 de miliarde USD prin intermediul instanţelor de judecată din Republica Moldova. Totodată, Legea privind amnistia lasă o portiţă deschisă şi pentru alte nume grele cu probleme penale.

Proiectul Legii privind amnistia în legătură cu aniversarea a 25-a de la adoptarea Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova a fost înregistrat în Parlament la 18 februarie 2016, autori fiind cinci deputaţi socialişti, Adrian Lebedinschi, Andrei Neguţă, Vladimir Ţurcan, Vlad Batrâncea şi Grigore Novac.

Raportul de expertiză anticorupţie al Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) asupra proiectului constata că acesta nu este suficient de argumentat şi „promovează interesele persoanelor care au săvârşit infracţiuni şi care vor beneficia de înlăturarea răspunderii penale şi/sau de pedeapsa privativă de libertate în detrimentul celorlalte categorii sociale, care se supun riscului de a convieţui cu infractori eliberaţi din penitenciare”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...