Ortodocşii încep azi Postul Mare: Dodon le transmite un mesaj

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Astăzi începe Postul Paștelui, care este cel mai lung post din calendarul creștin-ortodox și durează șapte săptămâni, fiind unul dintre cele mai restrictive. Postul se ține anul acesta începând din 27 februarie, până pe data de 15 aprilie, inclusiv. Pe 16 aprilie este Învierea Domnului.

Postul alimentar trebuie însoțit de o bună conduită morală. Tradiția creștină spune că prin post ne purificăm trupește, dar mai ales sufletește pregătindu-ne astfel pentru Învierea Domnului Iisus Hristos. Spre sfârșitul postului trebuie să ne spovedim și apoi dacă primim dezlegare din partea părintelui duhovnic să primim Sfânta Împărtășanie.

Președintele Igor Dodon a venit un mesaj către creștini, duminică, de Ziua Iertării.

„Este Duminica Iertării – ceea ce pe noi, creștini, oameni de bună-credință, cerându-ne iertare unii de la alții, ne eliberează de păcate înaintea Postului Mare, marchează luarea de rămas bun de la iarnă și ne dă speranță și încredere într-un viitor mai bun”, se arată în mesajul lui Dodon.

Este deosebit de importantă starea de spirit pe care trebuie s-o avem în această perioadă, în care gândurile bune trebuie să predomine și să ne abținem de la violențe mentale, verbale și, evident, fizice. Să tăcem și să ascultăm mai mult, să fim mai binevoitori cu cei din jur și să nu ne lăsăm antrenați în nici un fel de dispute.

Regulile bisericești au stabilit că zilele rânduite pentru ajunare, adică abținerea totală de la mâncare și băutură, sunt lunea și marțea din prima săptămâna a postului, iar în ultima săptămâna a postului, numită și a Patimilor, se ajunează luni, marți, miercuri, vineri și sâmbătă. În aceste zile se pot consuma, seara, doar pâine și apa.

În toată perioada postului sunt două dezlegări la peste, pe 25 martie, de Bună Vestire, şi pe 24 aprilie, de Intrarea Domnului în Ierusalim (Florii). În Postul Paștelui sunt interzise cununiile religioase.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...