Cum va juca Rusia în Republica Moldova și Transnistria?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

„Noțiunea de „statut special„ este un instrument de reexpansiune a Rusiei in fostele republici sovietice, îndeosebi în Ucraina și Republica Moldova, atenționează Vladimir Socor, analist la Jamestown Foundation, într-un interviu pentru HotNews.ro. Expertul amintește că Rusia a avut proiecte de federalizare și pentru Ucraina și pentru Republica Moldova, iar noua denumire a federalizării este „statut special”, susține Vladimir Socor.

„Cuvântul federalizare stârnește pe bună dreptate asemenea temeri, încât nouă denumire a federalizării este statut special”, sustine Socor intr-un interviu pentru HotNews.ro.

Analistul susține că interesul Rusiei în Republica Moldova se limitează la deschiderea unui precedent în Transnistria, dar Kremlinul nu este capabil să întrețină Chișinăul. În opinia sa, România este mai influentă în Moldova decât Rusia în acest moment.

„Dacă prin absurd ar veni partidul lui Dodon în Republica Moldova, susținerea economica ar cădea în sarcina Rusiei. Rusia nu e capabila sa întrețină nici măcar Transnistria, necum Republica Moldova. Rusia are un interes limitat în Moldova, acela ca Republica Moldova sa practice o politică de echilibru între Occident și Rusia și să consulte Rusia în privința deciziilor majore economice și de politică externă”, spune expertul.

Vladimir Socor consideră că Rusia vrea sa stabilească și niște precedente în Republica Moldova, pentru utilizarea în alte situații.

„De exemplu, precedentul de a renegocia acordul de asociere UE – Republica Moldova, de a-l supune unei reexaminări in trei, cu participarea Rusiei. Abordare pe care Rusia ar dori sa o impună și în cazul Ucrainei. Succesul în Moldova ar constitui un precedent. Alt precedent care mi se pare și mai periculos: acordarea unui statut special Transnistriei. Scopul oficial al negocierilor în formatul 5+2 este acela de a se ajunge în cele din urmă la acordarea unui statut special. Acesta a devenit scopul oficial, declarat, și iată de ce consider că ar fi un lucru foarte periculos. Noțiunea de „statut special” este un instrument de reexpansiune a Rusiei in fostele republici sovietice, îndeosebi în Ucraina si Republica Moldova. Acest statut ar integra teritoriul secesionist și pe reprezentanții acestuia formal în sistemul politic al statului recunoscut, dar teritoriul ar continua sa fie sub control rusesc și teritoriul respectiv și-ar delega reprezentanți în sistemul politic al statului reîntregit cu puteri de blocaj. Blocaj decizional pentru deciziile de politica extern”, mai spune Vladimir Socor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...