Cum se va întoarce războiul lui Donald Trump cu presa împotriva sa

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Deciziile lui Donald Trump din ultima perioadă în ceea ce privește presa arată că Administrația sa este sub asediu, iar toate acestea se vor întoarce împotriva sa. O spune Errol Louis, gazda emisiunii „Inside City Hall”, un talk-show politic difuzat de postul NY1, într-un editorial publicat pe site-ul CNN.

Este vorba, printre multe altele, despre decizia de vineri a Casei Albe de a interzice prezența mai multor instituții de presă la o informare prezidențială cu ușile închise, printre care CNN, New York Times, Buzzfeed, Politico și Los Angeles Times, dar și de anunțul de sâmbătă al lui Trump, care a spus că nu va participa la Dineul Corespondenților de la Casa Albă, eveniment care, an de an, adună sute de celebrități, politicieni și jurnaliști de seamă.

În contextul în care Donald Trump a făcut multe afirmații publice false sau înșelătoare, în ciuda evidențelor conflicte de interese și a legăturilor dubioase cu Rusia, Casă Albă a decis să lanseze un atac total împotriva instituțiilor de presă care au relatat în mod credibil despre greșelile și slăbiciunile Administrației Prezidențiale.

Presa se va alia

Ar trebui să ne așteptăm ca presa să se alieze și să lupte pentru dreptul publicului de a fi informat și să scrie despre guvernare fără să se teamă de represalii din partea oficialilor, susține Louis.

Associated Press și Time s-au retras de la informarea prezidențială când a devenit clar că Trump încearcă să pedepsească instituțiile de presă care îl deranjează.

Acest gest aduce aminte de un incident din 2009, când Administrația Obama a încercat să îngrădească accesul Fox News la un interviu cu un oficial proaspăt numit la Casă Albă, Kenneth Feinberg.

A venit o replică promptă de la șefii ABC, CBS, CNN și NBC, care au spus că vor renunța și ei la interviurile planificare cu Feinberg dacă nu este inclus și Fox News. Așa că, probabil, solidaritatea profesională între jurnaliști își va spune și acum cuvântul.

Atacurile lui Trump nu se vor opri în curând

Însă nu este de așteptat ca atacurile lui Trump la adresă presei să se oprească în curând, după cum a sugerat chiar el la o conferința de vineri.

„Vreau să știți cu toții că luptăm împotriva știrilor false. (Jurnaliștii-n.r.) au obligația profesională, ca membri ai presei, să fie onești. Însă, după cum s-a văzut în timpul întregii campanii, chiar și acum, știrile false nu spun adevărul”, a declarat Donald Trump.

Este o variantă mai puțin dură de a numi presă „gunoi”, după cum a făcut-o Trump în timpul campaniei sale prezidențiale.

Nici consilierul republicanului, Steve Bannon, nu a fost mai elegant. „Presei ar trebui să îi fie rușine, să tacă din gură o perioadă și doar să asculte. Presa are integritate zero, inteligență zero și nu depune niciun fel de efort”, declară el recent pentru The Times.

După cum știe orice reporter experimentat, acest tip de discurs, cu insulte inutile, este sunetul scos de politicieni atunci când adevărul îi face să se simtă încolțiți și inconfortabil. Acest sunet, de fapt, este un semnal că jurnaliștii trebuie să riposteze.

Și așa se va și întâmpla, notează Errol Louis. În Administrația Trump există prea multe conflicte de interese financiare ca să fie ignorate, iar eforturile Casei Albe de a îngrădi libertatea jurnaliștilor să relateze despre implicarea Rusiei în alegeri este un motiv de a luă atitudine.

Casă Albă în mandatul lui Trump reprezintă un colos de subiecte pentru jurnaliștii de investigații, datorită faptului că președintele inventează aproape zilnic tot felul de lucruri și postează pe Twitter informații false.

Instituțiile de presă au obligația să atragă atenția publicului atunci când Trump spune minciuni, iar aici începe conflictul.

Minciunile lui Trump au ieșit la iveală

De exemplu, după ce Trump a spus că și-a pierdut sute de prieteni în atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, jurnalistul Mike Daly l-a rugat să numească unul singur, însă nu a primit un răspuns nici până în ziua de astăzi.

Trump a mai susținut că în acea zi tragică a văzut mii de musulmani sărbătorind pe stradă, însă și acest lucru s-a dovedit a fi fals.

Președintele a mai spus că serviciile de informații habar nu au cine s-a aflat în spatele atacurilor informatice din timpul campaniei prezidențiale, într-un moment în care acestea știau foarte bine că Rusia a fost de vină. Ca să nu mai vorbim de așa-zisul atac terorist din Suedia și câte și mai câte.

Personalul de la Casă Albă, prea laș să îl dezvețe pe Trump de obiceiul de a inventa lucruri, este ocupat să lămurească afirmațiile confuze ale președintelui și să pornească lupte de necâștigat cu organizațiile de presă.

Este o muncă ce nu poate da rezultate, dar care le va oferi jurnaliștilor nenumărate ocazii de a spune o poveste veche într-o variantă modernă. Va fi ca în „Hainele cele noi ale împăratului” când, mai devreme sau mai târziu, oamenii vor afla adevărul, conchide Louis.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...