(FOTO) Lupta din umbra împotriva lui Trump şi Putin

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În această perioadă, lumea s-a întors în logica Războiului Rece.

Decesul brusc al ambasadorului rus acreditat la ONU, Vitali Churkin, la vârsta de 65 de ani, a declanşat o avalanşă de teorii conspiraţioniste.

Nici oficialii americani şi nici cei ruşi nu au făcut declaraţii despre acest subiect. În prezent, autorităţile din New York desfăşoară o anchetă amănunţită pentru a stabili cu exactitate cauza decesului.

O sursă locală din poliţie a declarat pentru agenţia Reuters că, după primele cercetări, nu există suspiciuni că ar fi fost un deces provocat, cel mai probabil, ambasadorul a murit în urma unui stop cardiac.

Vitali Churkin a fost un diplomat de carieră, acreditat la ONU din 2006 şi care a susţinut în repetate rânduri politica expansionistă promovată de Vladimir Putin.

Era un soldat credincios şi e greu de presupus că a fost eliminat în urma unui complot realizat de o parte sau de alta.

Oricum ar fi, decesul unui oficial de rang înalt rus a provocat încordare în ambele tabere aflate deja în coliziune de mai multe luni.
Vitali Churkin

Arestări misterioase la Moscova

Dar, în spatele uşilor închise, confruntarea dintre agenţiile de informaţii americane şi aliaţii lor din Europa şi tabăra FSB condusă de Vladimir Putin se înfruntă în continuare pe tema atacurilor cibernetice şi furtului de documente din serverele Partidului Democrat în timpul campaniei electorale pentru preşedinţia SUA.

În raportul comunităţii de informaţii americane, prezentat preşedintelui Barack Obama, document publicat integral de New York Times, se face referire la faptul că agenţii de informaţii ruşi ar fi reuşit să sustragă informaţii şi de la Partidul Republican, dar care nu au fost folosite în campania electorală.

În luna decembrie, Serghei Mihailov, adjunct al Centrului pentru Securitatea Informaţiilor din FSB (serviciul rus de informaţii), a fost arestat de către autorităţile ruse, a scris Novaya Gazeta, care a spus că oficialul ar fi fost ridicat dintr-o conferinţă cu agenţi FSB, în timp ce ţinea un discurs, fiindu-i tras un sac pe cap şi scos rapid din încăpere. Informaţia a apărut şi în publicaţia Kommersant.

În luna ianuarie, autorităţile de la Moscova au arestat şi un manager al Kaspersky Lab, una dintre cele mai mari companii de antiviruşi din lume. Compania a confirmat oficial reţinerea directorului Ruslan Stoianov, şeful departamentului de investigaţii.

Conform unui articol publicat de site-ul Europa Liberă, „o listă de pe reţeaua socială LinkedIn indică faptul că Ruslan Stoianov a început să lucreze pentru Kaspersky Lab în 2012, iar anterior, la începutul anilor 2000, a lucrat în Ministerul de Interne, pentru divizia de criminalitate cibernetică”.

În data de 26 ianuarie apare informaţia că un al doilea oficial FSB a fost arestat, maiorul Dmitri Dokuchaiev. Acesta conducea o altă divizie a Centrului pentru Securitatea Informaţiilor din FSB şi i se subordona direct lui Serghei Mihailov. Informaţia a fost publicată de Rambler News şi preluată de REN TV, o televiziune din Rusia.

Novaya Gazeta a publicat un articol în care susţine că, pe lângă cei doi oficiali FSB Mihailov şi Dokuchaiev şi managerul de la Kaspersky Lab, a mai fost arestat încă un ofiţer FSB, coleg cu Mihailov. Numele acestuia din urmă nu a fost făcut public.

În acelaşi articol se precizează că „Mihailov este suspectat că a oferit agenţiilor de informaţii ale SUA date despre King Servers, un serviciu de găzduit site-uri deţinut de Vladimir Fomenko, un cetăţean rus. King Servers a fost folosit de hackeri ca platformă digitală pentru lansarea atacurilor asupra sistemului de computere ale autorităţilor electorale americane din statele Arizona şi Illinois.

Vladimir Fomenko, proprietarul King Servers, a negat că ar avea vreo legătură cu hackerii”, scrie Novaya Gazeta, citată de postul de radio Europa Liberă.

O demisie şi o întrebare care aşteaptă răspuns

La mai puţin de trei săptămâni de la aceste arestări misterioase petrecute la Moscova, dincolo de Atlantic, Michael Flynn, consilierul pentru securitate naţională al lui Donald Trump, demisiona brusc.
Trump , Michael Flynn în birou
The Guardian a citat un raport al fostului procuror general Sally Yates în care scria că „Michael Flynn este vulnerabil pentru că poate fi şantajat” de către servicii de spionaj adverse.

Demisia celui mai important consilier a lui Donald Trump a fost justificată oficial prin faptul că Michael Flynn l-ar fi minţit prin omisiune pe vicepreşedintele Mike Pence în ce priveşte o conversaţie avută de acesta cu ambasadorul rus la Washington.

Dar aceasta e doar partea oficială a povestii. Autorităţile ruse nu au dat nicio explicaţie pentru arestările ofiţerilor FSB şi a unui expert în securitate de la Kaspersky Lab. Dar, la câteva săptămâni de la aceste arestări, apare demisia lui Flynn, înalt oficial din echipa lui Trump.

În articolul din Novaya Gazeta se spune că motivul arestărilor din FSB e conectat cu faptul că ofiţerii erau în legătură cu serviciile de informaţii ale SUA.

Poate fi Michael Flynn cel care a oferit Kremlinului numele agenţilor dubli, folosindu-se de poziţia sa pentru a avea acces la informaţii confidenţiale?

Consilierul lui Trump va fi anchetat de Congres, iar dacă există dovezi împotriva sa că a deconspirat o reţea de agenţi, atunci preşedinţia lui Donald Trump va face implozie.

Dar până atunci, trebuie făcută precizarea că multe din faptele prezentate mai sus au legătură cu raportul realizat de Cristopher Steele, fost agent britanic al MI5, despre implicarea Moscovei în promovarea, desemnarea şi alegerea lui Donald Trump ca preşedinte al SUA.

„Regimul rus l-a cultivat, susţinut şi asistat pe Donald Trump pentru o perioadă de cinci ani. Scopul acţiunii lui Putin a fost încurajarea tensiunilor şi divizarea alianţei occidentale”, scrie Cristopher Steele în primul paragraf din raportul său atât de contestat de actualul preşedinte al SUA, dar şi de preşedintele Rusiei.

Raportul publicat în întregime de BuzzFeed nu a fost confirmat în totalitate de nicio agenţie oficială, dar părţi din el se regăsesc şi în documentul realizat de „Office of the Director of National Intelligence” şi prezentat fostului preşedinte Barack Obama.

„În data de 26 ianuarie, Oleg Erovinkin, fost general KGB şi, apoi, FSB, suspectat că l-ar fi ajutat pe Cristopher Steele, ex-agentul MI5, să realizeze documentul despre Donald Trump ar fi fost ucis de către Kremlin, moartea sa fiind ascunsă de către autorităţile de la Moscova”, scrie publicaţia britanică The Telegraph.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...