Fratele lui Kim Jong Un a avut parte de o moarte „oribil de dureroasă”, spun experţii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Au trecut aproape două săptămâni de când Kim Jong Nam, fratele vitreg al lui Kim Jong Un, a fost asasinat în Malaiezia, însă continuă să apară informaţii legate de moartea acestuia.

După ce v-am prezentat ce este neurotoxina VX şi cât de puternică este, iată acum cât de dureroasă a fost moartea lui Kim Jong Nam.

Doctorul Dzulkefly Ahmad, fost toxicolog de la Universiti Sains Malaysia, spune că fratele vitreg al lui Kim Jong Un a avut parte de o moarte „oribil de dureroasă”, din cauza substanţei respective, scrie Straits Times.

„Este un agent (chimic – n.red.) foarte înspăimântător”, spune Dzulkefly.

„A fost folosit în războiul chimic şi am asistat la cursuri în care se studia efectele sale în războiul dintre Irak şi Iran, din anii ’80. În acest caz, din ce văd, este o inhalare dermică, ceea ce înseamnă că trebuie să fie toxicitate acută”, a adăugat doctorul.

Neurotoxina VX este atât de puternică încât asasinii au avut nevoie de cel mult 15 mg pentru ca substanţa să fie letală, ea afectând sistemul nervos, pe care îl blochează, iar victima moare sufocată la câteva minute sau chiar secunde de la contactul cu agentul chimic.

„Aceşti agenţi neurotoxici acţionează asupra sistemului neurochimic, care atunci încearcă să ‘oprească’ sistemul. Atunci victima trece prin sufocare şi în cele din urmă se prăbuşeşte”, susţine expertul.

În prezent, nu există antidot pentru doze mari de agent VX.

Dzulkefly a spus despre ucigaşi că nu ar fi putut atinge substanţa cu mâna goală şi nici măcar să poarte mănuşi normale, pentru că ar fi putut la rândul lor să moară.

„Femeile trebuie să se fi protejat bine şi trebuie să fi manevrat bine lichidul până când l-au împroşcat pe faţa lui”, a subliniat fostul toxicolog.

Acesta a mai spus că unul dintre efectele expunerii la doze mici de VX este şi senzaţia de vomă, însă a subliniat că există antidot pentru cei care sunt expuşi la niveluri scăzute ale neurotoxinei.

La rândul său, profesorul Mustafa Ali Mohd, de la Universiti Malaya, de asemenea toxicolog, a spus că folosirea acestui agent chimic ar putea depinde şi de contactul cu apa sau la o anumită temperatură, pentru a avea impactul scontat.

„Poate că una dintre femei i-a stropit faţa cu apă, iar cealaltă i-a pulverizat agentul chimic. Combinaţia ar face ca neurotoxina să fie absorbită eficient în corp”, a explicat Mustafa.

Acesta a subliniat că, dacă femeile aveau mâinile uscate şi nu s-au expus mult timp la această neurotoxină, nu au fost în pericol: „Dacă cele două femei aveau mâinile foarte uscate, atunci agentul chimic poate să nu intre în corp, însă atunci când intră în contact cu buzele, ochii sau nasul, care sunt umede, neurotoxina poate intra în corp rapid mai ales dacă temperatura este ridicată. Acesta poate fi motivul pentru care agentul chimic a funcţionat eficient asupra lui Kim Jong Nam, dar a avut puţin efect asupra femeilor”.

Nu în ultimul rând, în ce îi priveşte pe cei care au avut contact cu Kim Jong Nam după otrăvire, precum doctorii, asistentele sau poliţiştii, Mustafa a precizat că restul de agent chimic rămas pe mâna victimei după ce şi-a atins faţa era cel mai probabil neglijabilă pentru a avea vreun efect dăunător.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...