Frauda bancară nu s-a încheiat: „Băieții șmecheri” ne fură în continuare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Așa-numită „stabilitate”, inclusiv în sectorului financiar-bancar, invocată obsesiv de guvernarea oligarhică este doar un paravan în spatele căruia se comit noi fraude. După „jaful secolului” care ne-a făcut celebri în întreagă lume, delapidările continuă prin acordarea deliberată a creditelor neperformante.

Acțiunile de spălare de bani prin intermediul sistemului bancar al Republicii Moldova, înregistrate în 2005-2014, urmate de furtul unui miliard de dolari în 2014 din rezervele valutare ale Băncii Naționale și ulterioara transformare a golurilor financiare în datorie de stat pusă pe umerii cetățenilor, nu au fost lucruri accidentale. Schema a fost bine planificată pe parcursul mai multor ani și pusă în aplicare de grupuri interesate de persoane, se arată într-o anchetă a report.md.

Cel mai grav este că, lecția nu a fost învățată, iar frauda, în proporții mai mici, continuă zilnic prin acordarea creditelor neperformante. Concluziile aparțin experților și au fost făcute publice în cadrul trainingului: „Rolul instituțiilor și societății în demascarea fraudelor bancare și recuperarea mijloacelor fraudate”, organizat de Transparency Internațional-Moldova.

Experții sunt de părere că problemele majore ale sistemului bancar din Moldova au pornit de la notă informativă a consilierului economic, Oleg Reidman, adresată președintelui țării în 2005, prin care se solicita „dezvoltarea sectorului bancar și atragerea în țara a banilor, care circulă prin lume”.

Mai mult pe report.md.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...