Cincizeci de lucruri inedite despre Terra; Locul unde nu a plouat niciodată

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Astronomii și astrofizicienii caută viață pe alte planete ascunse în profunzimile spațiului și suntem în permanență fascinați de imensitatea Universului, de găuri negre și stele neutronice, de supernove și exoplanete, însă singura planetă cunoscută pe care există viață, Terra, are misterele ei și totodată toate ingredientele necesare pentru a ne aprinde imaginația, de la vulcani ale căror erupții au modificat istoria vieții, până la ciocniri cu meteoriți, deriva continentelor sau misterele adâncurilor abisale, pe drept cuvânt spunându-se că avem mai multe cunoștințe despre suprafața Lunii decât despre enigmele din adâncul oceanelor, conform unui material publicat de Live Science.

Spre exemplu, câți dintre noi se gândesc la viața pe Pământ ca la o călătorie perpetuă prin spațiu cu viteza de aproape 108.000 km/h? Sau ori de câte ori facem un duș sau bem un pahar cu apă ne gândim că Antarctica este cel mai mare rezervor de apă dulce al Terrei? Pe acest continent se află aproximativ 90% din gheața de pe Pământ și respectiv 70% din apa dulce a planetei.

În acest material sunt prezentate 50 dintre cele mai interesante lucruri despre planeta noastră. Multe dintre ele poate că le cunoaștem dar, cu siguranță, pe altele le-am trecut cu vederea.

41. Cel mai mare bazin natural

Oceanul Pacific este de departe cel mai mare bazin de pe glob, cu o arie de aproximativ 155 de milioane de kilometri pătrați. Acest bazin conține mai mult de jumătate din apa planetei, conform Administrației americane pentru Oceane și Atmosferă (National Oceanic and Atmospheric Administration — NOAA) și este atât de vast încât toate continentele planetei pot încăpea în el.

42. Uriașii planetei

Atunci când vine vorba despre cele mai mari ființe ne îndreptăm gândul aproape imediat spre elefanți sau balene. Copacii sequoia General Sherman (Sequoiadendron giganteum) sunt însă cele mai mari ființe de pe planetă după volum, trunchiul unui astfel de copac conținând nu mai puțin de 1.486,6 metri cubi de lemn. Un arbore General Sherman poate ajunge la 84 de metri înălțime și are o circumferință la bază de peste 30 de metri.

43. Cel mai mare organism

Cel mai mare organism de pe planetă ca suprafață pe care o ocupă este o ciupercă. Într-un articol publicat în 1992 în revista Nature a fost prezentată lumii întregi Armillaria, sau ciuperca de miere, un organism care se întinde pe suprafața de 8.8 km2 în Malheur National Forest din SUA și are vârsta de peste 2.400 de ani.

44. Cel mai mic mamifer

La celălalt capăt al spectrului mărimilor există numeroase organisme mici și foarte mici, până la cele unicelulare. Dar să ne oprim la cel mai mic animal cu blană și cu sânge cald — acesta este liliacul lui Kitti sau liliacul cu nas de porc (Craseonycteris thonglongyai). Această specie de liliac trăiește în Asia de sud-est. La maturitate un astfel de animal măsoară între 29 și 33 de milimetri lungime și cântărește doar 2 grame.

45. Cel mai aglomerat oraș

Dacă nu vă plac locurile foarte aglomerate ar trebui să evitați Manila. Acest oraș din Filipine are cea mai mare densitate de locuitori din lume. Conform unui recensământ din 2007, nu mai puțin de 1.660.714 oameni trăiau pe o suprafață de 38,55 kilometri pătrați. Prin comparație, suprafața Bucureștiului este de 228 de kilometri pătrați și tot ni se pare că trăim într-un oraș aglomerat.

46. Spații deschise

Iubitorii de solitudine ar putea încerca să viziteze Groenlanda. Această țară insulară se mândrește cu cea mai mică densitate a populației dintre toate țările lumii. În 2010, 56.534 de oameni își împărțeau o suprafață de 2.166.086 kilometri pătrați, adică o densitate de 0,026 locuitori/km pătrat.

47. Cel mai arid loc

Cel mai arid loc de pe Pământ este deșertul Atacama din Chile și Peru. În centrul acestui deșert există zone în care nu au fost înregistrate niciodată precipitații.

48. Primul explorator care a ajuns la Polul Sud

Și pentru că tot a venit vorba despre deșerturi, primul explorator care a reușit să traverseze deșertul Antarctic pentru a ajunge la Polul Sud al planetei este norvegianul Roald Amundsen. El și patru alți membri ai expediției au folosit sănii trase de câini pentru a străbate pustietatea înghețată.

49. Alte planete Pământ

Conform NASA, există cu siguranță numeroase alte planete foarte asemănătoare cu a noastră. Astronomii au reușit să identifice o serie de planete telurice pe orbita unor stele îndepărtate, printre care și o exoplanetă denumită Kepler 22-b care se află pe orbită în jurul unei stele foarte asemănătoare Soarelui și la distanța optimă față de această stea pentru ca eventuala apă de la suprafața acestei planete să se poată menține sub formă lichidă — o condiție considerată esențială pentru apariția vieții. Telescopul orbital Kepler a făcut posibilă descoperirea a peste 4.600 de potențiale exoplanete începând cu anul 2009, dintre care 2.326 au fost confirmate. Dintre cele confirmate, 21 se află la distanța optimă față de stelele în jurul cărora gravitează pentru a putea dispune de apă în stare lichidă la suprafață.

50. Luminile nordului și luminile sudului

Aurorele se produc atunci când particule încărcate electric, provenite din Soare sunt canalizate spre Pământ de câmpul magnetic al planetei și se ciocnesc cu particule din straturile superioare ale atmosferei, din apropierea polilor. Aceste fenomene sunt mai frecvente și mai puternice în perioada de maxim a ciclului de 11 ani de activitate solară. Fenomenul nu este exclusiv terestru, fiind observat și pe alte planete din sistemul solar, precum Jupiter, Saturn, Marte și Venus.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...