Cum să înscrii un proiect în cadrul programului „Europa Creativă” și să obții finanțare pentru implementare

56e66f785bf92
Foto: culturepartnership.eu

„Europa Creativă” este cel mai mare program de granturi al Uniunii Europene, prin care se finanțează proiecte din sectorul cultural și audiovizual. Un proiect separat poate beneficia de finanțare între 200.000 și 2 milioane de euro. Programul de Cultură și Creativitate al UE-Parteneriatul Estic oferă un curs online gratuit, în urma căruia puteți afla cum să înscrieți un proiect în cadrul programului Europa creativă. #diez vă oferă o prezentare generală a acestei oportunități.

În cadrul cursului, experții Egle Deltuvaite, directorul biroului național „Europa Creativă” în Lituania, și Yvelin Karu Veskioja – în Estonia, vă vor învăța cum să elaborați o solicitare de succes, cum să depuneți actele pentru participare la concurs și cum să găsiți parteneri internaționali.

Cei mai importanți pași pentru participarea la programul „Europa Creativă”:

#1. Documentați-vă eligibilitatea

Sunt cinci aspecte de care trebuie să țineți cont: țara, organizația din care faceți parte, proiectul pentru care vreți să candidați, activitatea voastră și perioada eligibilă. 39 de țări participante (printre care și Moldova) sunt eligibile în prezent. Puteți candida doar din numele unei organizații cu experiență de minim doi ani, iar proiectul pe care-l selectați poate fi un proiect de cooperare la scară mai mică sau un proiect de cooperare la scară mare. De asemenea, programul susține anumite tipuri de activități, și anume cele care se concentrează în mod special asupra mobilităţii transnaționale, extinderii categoriilor de public și consolidării capacităților.

#2. Identificați potențiale parteneriate

În proiectele „Europa Creativă”, diferite organizaţii din diferite sectoare sunt încurajate să lucreze împreună, motiv pentru care trebuie să vă identificați potențiali parteneri. Pentru început, încercați să vă gândiți la membrii din cercul vostru de cunoscuți și creaţi o hartă a tuturor posibilităţilor. Analizaţi cele mai bune reţele existente în domeniul vostru, contactaţi-le pentru a verifica dacă vă interesează misiunea și activitățile lor. S-ar putea să vă doriți să aruncați o privire pe listele de rețele finanțate de Uniunea Europeană, și anume în cadrul Programului „Europa Creativă”. La fel, țineți întotdeauna cont că există o rețea de birouri ale programului „Europa Creativă” în majoritatea țărilor participante, care sunt dispuse să vă ajute să luaţi legătura cu organizaţiile din ţările lor.

#3. Citiți tot ce are legătură cu programul și beneficiarii acestuia

Este foarte important să înțelegeți valoarea programului, iar pentru asta trebuie să citiți ghidul programului, dar și orice informație care vă poate face să percepeți prioritățile Uniunii Europene: „Europa 2020 – strategia europeană pentru o creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii”, „Agenda europeană pentru cultură într-o lume în proces de globalizare”, dar și altele pe care le găsiți stipulate în curs. De asemenea, gândiți-vă la idei interesante și inovatoare și cum acestea se pot plia priorităților programului. Planificați înscrierea cu mai multe luni înainte și gândiți-vă la un impact pe termen lung al proiectului.

Mai multe sfaturi și îndrumări aflați în cadrul Cursului privind programul „Europa Creativă” oferit de Programul de Cultură și Creativitate al UE-Parteneriatul Estic.

Aflați aici mai multe detalii despre toate cursurile oferite de Programul de Cultură și Creativitate al UE-Parteneriatul Estic.

***

„Articolul a fost produs în cooperare cu  Programul de Cultură și Creativitate al UE-Parteneriatul Estic 2015 – 2018 – culturepartnership.eu”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente