UE, mărul discordiei între Voronin şi PD: „Pe timpul guvernării comuniste s-au făcut primii paşi spre UE”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Liderul comuniştilor Vladimir Voronin recunoaşte că Republica Moldova a făcut primii paşi spre Uniunea Europeană pe timpul regimului comunist şi îi roagă pe membrii Partidului Democrat (PD) să nu îşi atribuie lor această acţiune. Declaraţii în acest sens au fost făcute de Voronin în cadrul şedinţei de astăzi a Legislativului, când se discuta despre Planului anual pentru implementarea Acordului de asociere cu UE, la constituirea căruia comuniştii nu au fost invitaţi să contribuie.

Comuniştii şi libera-democraţii califică elaborarea Planului o acțiune „egoistă” a PD, care vrea să apară în faţa partenerilor europeni în lumină bună.

„Trebuie să ținem minte că primele eforturi pe dimensiunea europeană au fost făcute de PCRM, începând cu anul 2002. Realizarea acestor măsuri a dus la aceea că în 2008 Moldova a avut cel mai mare rating de 70% încredere în vectorul european. Acesta este un document egoist. Nu vreau să mă dau mare erou, dar în rândul deputaților sunt și alte forțe creative în afară de Andrian Candu, Dumitru Diacov sau Sergiu Sârbu. Poate noi propunem ceva calitativ”, a declarat Voronin.

La rândul său, deputatul PLDM Tudor Deliu spune că acest plan de acțiuni este un document care va fi „fâlfâit” în faţa partenerilor de dezvolatare.

„Guvernarea vrea să fâlfăie un nou document în fața partenerilor europeni. Noi deja avem un plan de acțiuni privind implementarea Acordului de Asociere. Eu admit că e nevoie să ne punem scopuri, să ne planificăm anumite acțiuni, dar mai întâi ar trebui să studiem acest plan”, a puntat Deliu.

În replică, Andrian Candu, unul dintre autorii Planului de acțiuni, a precizat că nimeni nu neagă eforturile depuse de guvernele anterioare pe dimensiunea europeană.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...