Guvernul Scoţiei ar putea organiza în 2018 referendum privind independenţa faţă de Marea Britanie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Guvernul Scoţiei analizează cu seriozitate o propunere de organizare, în anul 2018, a unui nou referendum privind independenţa faţă de Marea Britanie, afirmă un consilier guvernamental scoţian.

„Cred că Guvernul Scoţiei se gândeşte foarte, foarte serios să organizeze un referendum pe tema independenţei anul viitor”, a declarat joi Charles Grant, membru al Consiliului pentru Europa al Guvernului de la Edinburgh.

„Există sentimentul că există suficientă emoţie şi impuls astfel încât, pentru depăşirea regreselor economice, a unui Brexit dur…, să fie o probabilitate mai mare pentru desprinderea” de Marea Britanie, a subliniat Charles Grant.

Deşi 55% dintre scoţieni au votat pentru rămânerea în cadrul Regatului Unit la un prim referendum în 2014, Nicola Sturgeon susţine că victoria Brexitului în referendumul din 23 iunie anul trecut schimbă totul pentru poporul său, care a ales în proporţie de 62% să rămână în UE.

Ea a formulat mai multe propuneri pentru ca Scoţia să poată rămâne un membru al pieţei unice, chiar dacă Marea Britanie părăseşte această piaţă, şi a elaborat deja un proiect de lege pentru un nou referendum de independenţă.

Cu toate acestea, mulţi scoţieni asigură că Brexitul nu le-a schimbat poziţia cu privire la independenţă. Potrivit unui ultim sondaj realizat în decembrie 2016 pe un eşantion de 1.002 scoţieni, 55% se opun în continuare independenţei Scoţiei de Marea Britanie.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...