Număr record de participanți! Peste 300 de elevi vor participa la FIRST LEGO League Moldova 2017

rsz_fll_cover

Peste 300 de elevi din întreaga țară vor participa în perioada 25-26 februarie 2017 la a treia ediție FIRST LEGO League Moldova – cea mai importantă competiție în domeniul tehnologiei și roboticii, dedicată copiilor și adolescenților de 9-16 ani.

FIRST LEGO League Moldova se va desfășura în incinta Liceului „Gheorghe Asachi” din Chișinău. Evenimentul este organizat de către Proiectul de Competitivitate din Moldova și Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC cu susținerea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Agenției Suedeze pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare (Sida) în cadrul Programului național de studiere a roboticii ”ROBOCLUB”, sub patronajul Ministerului Educației.

La evenimentul din acest an sunt așteptate 45 echipe din 21 localități ale țării, care s-au pregătit de competiție timp de 2 luni. FIRST LEGO League le oferă copiilor și adolescenților o experiență de învățare unică, care are la bază lucrul în echipă, cercetarea, descoperirea și testarea soluțiilor, rezolvarea problemelor și acceptarea provocărilor, toate acestea asociate cu o doză bună de distracție.

Sergiu Botezatu, manager superior USAID Moldova: „USAID Moldova susține educația STEM (științe, tehnologie, inginerie, matematică) prin desfășurarea programelor educative pentru copii, precum este ROBOCLUB și FIRST LEGO League, care au ca scop familiarizarea copiilor cu noțiuni de programare și deprinderi necesare pentru o carieră în tehnologie și IT. Industria TIC este în continuă creștere și are nevoie de specialiști calificați. Aceasta angajează 20 de mii de tineri și oferă salarii mai mari decât în alte sectoare ale economiei, astfel fiind atractivă pentru tinerii talentați care își pot afirma aptitudinile acasă, în Moldova.”

La competiție participanții proiectează, construiesc, programează și testează un robot autonom, aplică concepte STEM și elaborează soluții inovatoare pentru rezolvarea unor probleme reale, lucrând în echipe și dezvoltând aptitudini importante pentru carieră și viață.

Concursul FIRST LEGO League se desfășoară în fiecare an având ca tematică un anumit subiect de importanță socială, astfel contribuind la ridicarea nivelului de conștientizare a diverselor probleme din varii domenii. În acest an, tinerii vor reflecta în cercetările lor tematica “Aliații Animalelor” și vor încerca să definească soluții care să facă interacțiunile noastre cu animalele mai bune.

Participanții, împreună cu antrenorii lor, vor sosi sâmbătă, 25 februarie la Chișinău, unde, pe parcursul a două zile își vor demonstra realizările în cadrul celor patru etape ale competiției: Designul Robotului, Robotul în Misiune, Proiectul și Valorile Fundamentale.

Un juriu alcătuit din profesioniști în diverse domenii va evalua performanțele echipelor și va decide în privința învingătorilor competiției. Ceremonia de premiere va avea loc duminică, 26 februarie,  cu începere de la ora 16.00. În cadrul evenimentului de premiere vor participa Ambasadorul SUA în Moldova, E.S. James D. Pettit, reprezentanți ai Ambasadei Suediei în Moldova, Ministrul Educației, Corina Fusu.

Pentru mai multe detalii, urmăriți pagina FIRST LEGO League Moldova în rețeaua Facebook.

În prezent Programul Național de studiere a roboticii ”ROBOCLUB” este implementat în 76 instituții educaționale și 7 biblioteci publice.

FIRST LEGO League este un concurs captivant în domeniul tehnologiei și roboticii, care se desfășoară în prezent în 88 de țări ale lumii și la care participă peste 255 mii de tineri. În Republica Moldova prima ediție FIRST LEGO League a fost organizată în 2015. La ediția din 2016 au participat circa 80 de copii și adolescenți din 10 instituții de învățământ.

Partenerii evenimentului FIRST LEGO League Moldova din acest an sunt: Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida), Ministerul Educației al R. Moldova, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, L.T. ”Gheorghe Asachi”, companiile StarNet și Ellation.

Despre suportul USAID și al Guvernului Suediei în domeniul TIC

Proiectului de Competitivitate din Moldova, implementat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernul Suediei, prin Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (SIDA), a susținut industria IT din RM încă din faza embrionară.

Domeniul IT în Republica Moldova are un ritm rapid de dezvoltare și a înregistrat o creștere de 20 de ori a exporturilor de servicii IT în ultimii 12 ani. Având capacitatea de a influența pozitiv starea economiei, IT-ul este plasat în topul priorităților de competitivitate ale țării.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente