Guvernarea nu-l ascultă pe Dodon: Biroul de legătură NATO la Chişinău va fi deschis în luna iunie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În luna martie curent vor fi lansate procedurile de acreditare a şefului şi a personalului Oficiului NATO la Chişinău, iar în luna iunie 2017 se preconizează deschiderea Oficiului de Legătură al Alianţei. Despre aceasta a discutat prim-ministrul Pavel Filip, într-o convorbire telefonică, cu Secretarul General al Alianței Nord-Atlantice (NATO), Jens Stoltenberg.

Oficialii au discutat despre inaugurarea Oficiului de Legătură NATO la Chișinău și măsurile ce urmează a fi întreprinse de autorități pentru a facilita acest proces. În context, Pavel Filip a menționat că Guvernul va acorda tot sprijinul necesar pentru facilitarea procedurilor de acreditare a şefului şi personalului Oficiului, precum şi pentru buna funcţionare a acestuia.

La rândul său, Jens Stoltenberg a menționat că în luna martie curent. vor fi lansate procedurile de acreditare a şefului şi a personalului Oficiului, iar în luna iunie 2017 se preconizează deschiderea Oficiului de Legătură NATO.

În context, premierul Pavel Filip l-a invitat pe Secretarul General al Alianței Nord-Atlantice să întreprindă o vizită în Republica Moldova, pentru a participa la deschiderea Oficiului de Legătură. De asemenea, în cadrul dialogului, şeful Cabinetului de miniștri a reiterat interesul Republicii Moldova pentru a consolida în continuare dialogul politic și cooperarea practică cu Alianța Nord-Atlantică în domeniile stabilite în Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului Republica Moldova – NATO (IPAP). Totodată, Pavel Filip a spus că principiul neutralității Republicii Moldova este deja prevăzut în IPAP, motiv pentru care nu este necesară semnarea unui acord separat pe această temă.

Un alt subiect discutat de oficiali a vizat reglementarea conflictului transnistrean. Prim-ministrul a exprimat recunoștință Alianţei Nord-Atlantice pentru sprijinul acordat Republicii Moldova în procesul de reglementare pașnică a conflictului transnistrean, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, precum și pentru eforturile de retragere a forțelor armate ale Federației Ruse staționate ilegal pe teritoriul țării noastre.

Amintim că Acordul privind deschiderea Oficiului de Legătură NATO la Chișinău a fost semnat de Premierul Pavel Filip şi Secretarul General al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, pe 29 noiembrie 2016, la Bruxelles.

De menționat că, șeful statului Igor Dodon a declarat într-o conferință de presă susținută la sediul NATO, în cadrul vizitei pe care a efectuat-o la Bruxelles, că deschiderea unui birou de legătură al NATO la Chișinău „va crea impedimente în privința negocierilor pe problema transnistreană” și demersul nu este „binevenit” pentru cetățenii Republicii Moldova. El le-a cerut oficialilor alianței să nu se grăbească în ce privește deschiderea acestui biroul de legătură.

Igor Dodon a avertizat că dacă biroul de legătură, față de care și-a exprimat mereu dezacordul, va fi deschis, așa cum s-a convenit, „vom reveni asupra acestui subiect și vom lua o decizie în interesul majorității cetățenilor din Republica Moldova”.

„Am venit cu propunerea și solicitarea de a nu ne grăbi cu deschiderea oficiului NATO la Chișinău, acest pas, la această etapă, va crea impedimente în Republica Moldova pe problema transnistreană. Dacă va fi luată decizia, întrucât acordurile au fost semnate, nu exclud să revenim asupra statutului acestui oficiu. Deschiderea nu e binevenită pentru cetățenii Republicii Moldova. Nu va majora și nu va asigura siguranța cetățenilor, mai mult seamănă cu o provocare la care s-au grăbit cei care se aflau la guvernare înaintea venirii mele în funcție”, a explicat Igor Dodon.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...