Rusia le cere puterilor mondiale să finanțeze reconstrucția Siriei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Rusia le cere puterilor mondiale miliarde de dolari pentru reconstrucția Siriei, scrie The Financial Times.

„Este de așteptat ca această problemă să fie ridicată în cadrul negocierilor cu sprijinul ONU, care vor începe astăzi la Geneva între guvernul sirian și rebeli”, spune articolul.

Potrivit diplomaților europeni, adjunctul ministrului de externe rus, Mihail Bogdanov, responsabil de Orientul Mijlociu, a declarat săptămâna trecută, la o reuniune cu ambasadorii UE la Moscova, că refacerea Siriei foarte curând va deveni punctul principal de pe ordinea de zi. El a spus că vor fi necesari „zeci de miliarde de dolari” și a avertizat ca de la Rusia să nu se aștepte să cheltuaiscă bani.

Publicația scrie că inițiativa rusească poate întâmpina rezistență. Potrivit ziarului, diplomații occidentali și ai statelor din Golful Persic sunt indignați de intervenția militară rusă, care a schimbat cursul războiului în favoarea președintele sirian Bashar al-Assad și sunt dispuși să contribuie financiar doar dacă Moscova va realiza un acord de pace, care va crea condiții pentru o tranziție politică în Siria, scrie paginaderusia.ro.

În acest context, un diplomat european anonim a spus despre ruși: „Au venit, au făcut o mizerie de nedescris, au distrus totul, iar acum vor ca toți ceilalți sa achite nota de plată?”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...