(video) Andrei Guceac, despre experiența acumulată în SUA, pe care o aplică acum în cadrul Parlamentului

andrei_guceag

Andrei Guceac este absolvent al programului de schimb Professional Fellows Program al Departamentului de Stat, iar actualmente activează în cadrul Comisiei Juridice, Numiri și Imunități, în cadrul Parlamentului Republicii Moldova. Prin intermediul programului lansat de Departamentul de Stat al SUA în 2005, tânărul a avut parte de o experiență de schimb de practici într-o instituție similară din California.

PHoto Credit: americancouncils.md

În cadrul Comisiei Juridice, Numiri și Imunități, activitatea de bază a tânărului constă în examinarea proiectelor de legi ce parvin în comisie, precum și prezentarea acestora către deputați. „De asemenea realizăm aceste proiecte, înaintăm propuneri de îmbunătățire a cadrului legislativ și evidențiem anumite obiecții spre atenția deputaților”, susține Andrei.

Programul la care a participat Andrei, le propune tinerilor profesioniști din domeniul dreptului dar și din domeniul societății civile, să beneficieze de un schimb de practici în instituțiile similare din SUA, pe perioada unei luni. „Din Republica Moldova am fost selectate trei persoane, iar eu am fost plasat în orașul Sacramento, statul California. Acolo am activitate în cadrul Oficiului Legislativ Consultativ al statului California, care este o instituție autonomă și apolitică”.

Andrei mărturisește că a acumulat o experiență profesională enormă, pentru că a fost implicat în activitatea oficiului practic direct. „Lucrul pe care ar trebui să-l învățăm de la societatea americană este respectul față de semenii noștri. Ar trebui să ne debarasăm de egoismul nostru individual și să-l înlocuim cu responsabilitate și interes comun. Nu trebuie să te întrebi ce poate face țara pentru tine, întreabă-te ce poți face tu pentru țara ta”.

Acesta este cel de-al treilea spot video din seria de spoturi dedicate aniversării a 25 de ani de cooperare între Moldova și Statele Unite ale Americii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente