Marea Britanie poate rămâne în UE; Ce spune autorul articolului 50

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Autorul Articolului 50, care reglementează ieşirea unui stat membru din Uniunea Europeană, susţine că prevederea este reversibilă. El contrazice astfel Guvernul de la Londra, care a arătat că respectiva clauza din Tratatul de la Lisabona nu mai poate fi oprită odată declanşată.

Proiectul de lege privind Brexit a ajuns luni în Camera Lorzilor, care nu poate bloca textul, însă poate perturba calendarul stabilit de Guvern.

John Kerr, autorul Articolului 50, a cerut Camerei Lorzilor să aducă amendamente proiectului de lege. Kerr a avertizat că economia Marii Britanii va avea de suferit după ieşirea din UE, scrie The Independent.

„Va fi de plătit un preţ. Este trist faptul că nu cei care ne-au adus în situaţia asta vor avea de suferit. Ei vor fi foarte bine, ţara s-ar putea să nu fie”, le-a spus el colegilor din Camera Lorzilor.

În timpul weekend-ului, ministrul britanic al Justiţiei Elizabeth Truss a stârnit o controversă după ce a spus că Articolul 50 nu poate fi revocat.

„Dacă ar fi să ne răzgândim în privinţa retragerii (din UE – n.red.), cu siguranţă am putea şi nimeni de la Bruxelles nu ne-ar putea opri”, a punctat John Kerr.

Curtea Supremă britanică a constrâns-o pe Theresa May, premierul britanic, să consulte Parlamentul în privinţa Brexit-ului. Proiectul de lege privind ieşirea UK din UE a trecut de primul obstacol pe 9 februarie, când Camera Comunelor a avizat textul.

Într-un scenariu ideal al Guvernului, urmează ca şi Camera Lorzilor să valideze proiectul de lege, astfel ca Theresa May să poată declanşa cât mai repede Articolul 50, posibil chiar în timpul Consiliului European programat pentru 9 şi 10 martie la Bruxelles.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...