Linkuri accesibilitate

O remaniere pentru liniștirea străzii. Cine este noul ministru român al Justiției?


Tudorel Toader, nominalizat pentru funcția de ministru al justiției
Tudorel Toader, nominalizat pentru funcția de ministru al justiției

Rectorul Universității Alexandru Ioan Cuza, Tudorel Toader, fost judecător la Curtea Constituțională, ar putea fi noul ministru al Justiției.

Coaliția de guvernământ din România a decis remanierea executivului la mai puțin de două luni de la învestirea cabinetului condus de Sorin Grindeanu. Un semn de slăbiciune, dar în același timp o soluție pentru a încerca să-I convingă pe cei care încă mai ies în stradă seară de seară, că a fost făcută o schimbare substanțială în rândurile guvernului. Protestatarii au continuat să ceară demisia executivului, după ce Parlamentul a neutralizat Ordonanța de urgență pentru modificarea Codurilor penale.

Patru noi miniștri au fost nominalizați, dintre care cea mai așteptată mutare a fost pentru portofoliul Justiției. Rectorul Universității Alexandru Ioan Cuza, Tudorel Toader, fost judecător la Curtea Constituțională vreme de zece ani ar putea fi viitorul ministru al Justiției. Tudorel Toader este considerat un apropiat al șefului Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care de altfel l-a și susținut în 2006 pentru Curtea Constituțională. Toader va juca rolul tehnocratului neafiliat politic așa cum a promis premierul Sorin Grindeanu săptămâna trecută când s-a văzut cu oficiali ai Comisiei Europene. Nu e clar ce fel de politici va susține, dar este de presupus că va căuta soluții echilibrate, care nici să nu-l compromită, nici să nu-l facă indezirabil pentru coaliția de guvernământ. La o săptămână după ce executivul a adoptat Ordonanța 13 care i-a scos pe oameni în stradă, Tudorel Toader a militat pentru abrogarea ei.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:00 0:00

Acest detaliu ar putea fi un argument pentru o eventuală refacere a imaginii externe a guvernului, dar și în fața protestatarilor din Piața Victoriei. Premierul Grindeanu a explicat la anunțarea nominalizării că executivul pe care-l conduce va face toți pașii ceruți de Comisia Europeană prin raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare prin care Bruxellesul continuă să monitorizeze justiția românească.

Rovana Plumb, o apropiată a fostului premier Victor Ponta a fost propusă pentru portofoliul Ministerului Fondurilor Europene, după ce în guvernul Ponta a fost succesiv ministra Mediului și a Muncii. E posibil ca nominalizarea ei să fie o formulă de reducere a asperităților din PSD, după criticile dure formulate de Ponta. Asupra ei planează însă diferite suspiciuni legate de balanța financiară a familiei sale. Plumb are un credit bancar de 800.000 de euro cu toate că singurele venituri pe care le are provin din indemnizația ei parlamentar și din pensia soțului ei.

Pentru Ministerul Economiei a fost nominalizat deputatul Mihai Tudose, care a mai deținut acest fotoliu în guvernul Ponta. Nici imaginea lui nu e cea mai bună, fiindcă acum doi ani a fost acuzat că și-a plagiat teza de doctorat pe care a susținut-o la Academia Națională de Informații sub îndrumarea fostului ministru de interne Gabriel Oprea anchetat de DNA în mai multe dosare penale.

Cel care a ocupat până acum funcția de Ministru al Economiei, Alexandru Petrecu, a fost mutat în fruntea ministerului pentru Mediul de Afaceri, de unde fostul ocupant, Florin Jianu și-a dat demisia în urmă cu zece zile, acuzând guvernul pentru felul în care a adoptat Ordonanța de urgență 13 și spunând că „România nu merită ceea ce i se întâmplă”.

XS
SM
MD
LG