Linkuri accesibilitate

Ianukovici susține că nu i-a cerut lui Putin să introducă armata în Ucraina


Viktor Ianukovici și Vladimir Putin, în 17 decembrie 2013
Viktor Ianukovici și Vladimir Putin, în 17 decembrie 2013

Fostul președintele ucrainean Victor Ianukovici a declarat că nu i-a scris nici o scrisoare lui Vladimir Putin cu rugămintea de a introduce armata rusă în Ucraina. Într-un interviu pentru medii ucrainene și ruse, Ianukovici a spus: „Eu n-am cerut introducerea trupelor militare în Ucraina. Nu este adevărat”.

Potrivit lui, el nu i-a scris lui Putin, ci a făcut o declarație cu scopul de a „apăra poporul din Dondas”. Ianukovici a mai declarat că nu și-a trădat poporul ucrainean, ci a încercat să-l apere în cadrul împuternicirilor pe care le avea.

Despre faptul că Ianukovici ar fi cerut Rusiei să trimită trupe în Ucraina a anunțat, în 4 martie 2014, la ședința Consiliului de Securitate al ONU, fostul reprezentant al Rusiei, Vitali Ciurkin, care însă nu l-a citat pe Ianukovici, ci a prezentat o fotocopie a originalului scrisorii.

La finele lui ianuarie anul curent, secretariatul ONU a transmis acest document Kievului. Cu acea ocazie, procurorul general Iuri Luțenko a declarat că ancheta a obținut dovezi ferme a ceea ce el a numit înalta trădare comisă de fostul președinte ucrainean.

La Kiev, împotriva lui Victor Ianukovici au fost deschise mai multe dosare penale. Fostul președinte este făcut responsabil de uciderea protestatarilor în timpul protestelor din Kiev din 2013-2014, de acapararea ilegală a patrimoniului de stat, de acțiuni îndreptate împotriva orânduirii constituționale și de înaltă trădare. Victor Ianukovici, refugiat în Rusia, respinge toate acuzațiile.

XS
SM
MD
LG