(RAPORT) Poliția a folosit excesiv forța pe durata protestelor antiguvernamentale, iar legile permit detenția forțată

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Poliția a utilizat ocazional și excesiv forța pe durata protestelor. Un număr mare de dosare penale de rezonanță a determinat îngrijorarea privind procesele inechitabile, inclusiv justiția selectivă. Penitenciarele continuă să fie caracterizate prin celule supraaglomerate și condiții de detenție precare. Legile permit detenția forțată și tratarea forțată a persoanelor cu dizabilități în instituțiile psihiatrice. Acestea sunt unele concluzii prezentate într-un raport de Amnesty International Moldova.

Libertatea întrunirilor pașnice

Protestele din Chișinău și din alte regiuni ale țării au fost, în general, pașnice, cu excepția unor ciocniri minore dintre protestatari și poliție. Deși poliția a reacționat, în general moderat, ocazional a utilizat nejustificat exces de forță, inclusiv gaze lacrimogene și bastoane.
Procesul în cazul „grupului Petrenco” a continuat (aceștia fiind arestați pentru încercarea de a intra forțat în clădirea Procuraturii Generale, la data de 6 septembrie 2015). Șase persoane din acest grup au stat mai mult de șase luni în detenție, fiind acuzați de „încercare de organizare a perturbărilor în masă”.

Ca urmare a criticilor atât la nivel național, cât și internațional, cei șase au fost eliberați din detenție, la data de 22 februarie, aplicându-li-se, o lună mai târziu, restricții de călătorie.

Evoluțiile juridice, constituționale și instituționale

În data de 26 mai au intrat în vigoare modificările la Codul de Procedură Penală, care prevăd mai multe garanții de combatere a utilizării arbitrare a arestului preventiv și alternative neprivative de libertate, ori de câte ori este posibil.

Discriminarea – persoanele cu dizabilități

Raportorul Special ONU pe drepturile persoanelor cu dizabilități, a cerut guvernului să stopeze urgent internarea persoanelor cu dizabilități în instituții psihiatrice si psiho-neurologice. Diferite legi permit detenția forțată și tratamentul psihiatric forțat al persoanelor cu dizabilități, precum și încetarea, fără consimțământul persoanei, a sarcinii pe motivul afecțiunilor psiho-sociale sau mentale.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...