(SONDAJ) Populiștii și pro-europenii, la egalitate înaintea alegerilor din Olanda

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Partidul Libertății (PVV), condus de deputatul anti-islam Geert Wilders, care conducea până acum în sondaje, este miercuri la egalitate cu formațiunea premierului liberal Mark Rutte, cu trei săptămâni înainte de alegerile legislative de la 15 martie din Olanda, transmite AFP.

Dacă scrutinul ar avea loc în această săptămână, PVV ar câștiga 24-28 de locuri, în timp ce VVD ar obține 23-27 de mandate din cele 150 câte numără camera inferioară a parlamentului, a precizat site-ul Peilingwijzer, care compilează șase sondaje diferite.

Această diferență este în marja de eroare și, prin urmare, nu este „semnificativă, a precizat postul public de televiziune NOS.

Exprimat în procente, VVD ar primi între 15,2% și 16,9% din voturi, în timp ce PVV ar obține între 15,8% și 17,6% din voturi.

Aproape 13 milioane de olandezi sunt chemați la urne la 15 martie, un vot care va fi urmărit cu atenție de extrema-dreaptă din Europa. În acest an mai sunt prevăzute alegeri în Franța și Germania, iar o victorie a lui Geert Wilders i-ar putea dinamiza pe aliații săi ideologici din cele două țări-cheie.

Conform Peilinwijzer, VVD este stabil de câteva săptămâni, în timp ce PVV a pierdut trei locuri într-o lună.

Acest recul s-ar putea explica prin strategia liberalilor de a exclude PVV din orice coaliție guvernamentală, potențialii susținători ai lui Geert Wilders întrebându-se dacă ar fi util să voteze pentru acest partid anti-sistem care ar urma să ajungă în cele din urmă în opoziție.

Lansându-și sâmbătă campania oficială într-o suburbie a orașului Rotterdam, Geert Wilders, deja condamnat pentru incitare la discriminare după declarații despre marocani, a promis să curețe țara de ‘gunoaiele marocane’.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...