(FOTO şi VIDEO) Washington Post: Ce înseamnă să protestezi ca un român? Creativitatea marchează marile proteste anticorupţie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În ultimele săptămâni, sutele de mii de protestatari din România şi-au folosit umorul şi inteligenţa în protestele anticorupţie.

Deci ce înseamnă să protestezi ca un român?, întreabă Washington Post într-un amplu material dedicat mesajelor isteţe şi creative din timpul manifestaţiilor de stradă din Piaţa Victoriei şi din numeroase oraşe ale României.

Revoluţia luminii
La cel mai mare protest al acestei generaţii, care a avut loc pe 5 februarie, sute de mii de oameni au aprins lanternele telefoanelor mobile în faţa clădirii Guvernului şi au creat o mare de lumini sclipitoare în Piaţa Victoriei, o imagine spectaculoasă de solidaritate.
05-02-protest-inquam-photos-adriana-neagoe-1
O săptămână mai târziu, zeci de mii de manifestanţi şi-au ţinut telefoane în spatele unor hârţii colorate în roşu, galben şi albastru, formând un uriaş tricolor uman.
protest

Teatru la protest
Pe vremea lui Nicolae Ceauşescu, teatrul era una dintre puţinele forme de rezistenţă, cu mesaje metaforice şi cu dublu sens.

Nici manifestanţii de astăzi nu au uitat de muzică şi teatru. Au fost memorabile figurile in mărime naturală ale lui Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu, Sorin Grindeanu, Victor Ponta, Florin Iordache şi Ion Iliescu, îmbrăcaţi în zeghe, care au fost plimbate prin Piaţa Victoriei.
BUCURESTI - PROTEST - GUVERN - ZIUA A IV-A
Oamenii au cântat la chitară, la vioară sau la tobe şi au dansat în mijlocul protestelor.


Şi tehnicienii au venit în ajutorul manifestanţilor şi au proiectat pe blocurile din Piaţa Victoriei mesaje-simbol ale protestelor, cum ar fi „#rezistă” sau „demisia”. Pe una dintre clădiri a apărut şi logo-ul lui Batman, aşteptat să salveze oraşul de infractori.
Protest, Mulţumim Moldova

Jocuri de cuvinte
Unele dintre mesajele anticorupţie au fost scrise în limba engleză, pentru a ajunge la un public mai larg. Altele, însă, sunt imposibil de tradus, notează Washington Post. Cele care au prins cel mai bine au fost jocurile de cuvinte cu numele lui Liviu Dragnea „liderul mustăcios al Partidului Social Democrat”.
Protest pancarte
„We don’t beLiviu” sau „EU, we don’t want to Liviu” sunt câteva dintre mesajele scrise pe pancarte. Un alt afiş memorabil este cel în care Mr. Spock din Star Trek se uita spre Guvern şi spune: „Căpitane, am scanat clădirea şi nu e niciun semn de viaţă inteligentă”.
Protest pancarte
Protest pancarte

Să nu uităm de câini
Câinii au fost extrem de prezenţi la protestele din ultimele săptămâni, mai ales după ce postul România TV a susţinut că oricine aducea un patruped cu el primea 30 de lei. După această „ştire”, oamenii nu doar că au început să aducă din ce în ce mai mulţi câini la proteste, dar i-au şi „decorat” cu afişe pe care erau scrise mesaje antiguvernamentale.
Protest pancarte
Protest pancarte


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...