(HARTĂ) Europa, în alertă: Nivel ridicat de radioactivitate care ar proveni din Rusia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În şapte ţări din Europa a fost înregistrat un nivel de radioactivitate peste medie. Se crede că izotopii radioactivi au fost aduşi de vânt din estul continentului, dar sursa nu e cunoscută deocamdată, scrie presa străină.

Iod-131, izotopul detectat, duce la mutaţii şi chiar moartea celulelor cu care intră în contact. Acesta a fost detectat în cantităţi peste limita normală în Norvegia, Finlanda, Polonia, Cehia, Germania, Franţa şi Spania. Asta s-a întâmplat luna trecută, însă abia acum informaţia a ajuns în presă, fiind anunţată de oficiali din Finlanda şi Franţa, arată Motherboard.
???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
Sursa: IRSN

Iod-131 s-a dovedit a fi una dintre particulele radioactive cele mai periculoase în anii ’50, când s-au testat bombe atomice, dar şi în urma dezastrului de la Cernobîl, din 1986, sau în 2011, în urma tragediei de la Fukushima.

Totuşi, potrivit oficialilor finlandezi, chiar daca nivelul de radiaţii a fost mai înalt, nu e suficient de mare încât să prezinte pericol pentru oameni.

Cele mai mari concentraţii au fost înregistrate în Polonia şi par să provină din estul Europei. Sursa acestora nu a fost încă identificată, aşa că adepţii teoriilor conspiraţioniste deja vorbesc despre eventuale teste nucleare realizate de Rusia în zona arctică.

Mai mult, informează şi Science Alert, SUA ar fi trimis în Europa un avion special pentru detectarea unui eventual test nuclear. Este vorba despre un avion de tip WC-135C trimis la baza militară britanică Mildenhall.

Lăsând la o parte teoriile conspiraţioniste, cel mai probabil izotopii radioactivi ar proveni de la o fabrică farmaceutică. Izotopul identificat, Iod-131, este folosit la scară largă în tratamentul pentru hipertiroidism şi în cel pentru cancerul tiroidian.

„Cum doar acest izotop a fost identificat, nu şi alte substanţe radioactive, credem că originea este o fabrică farmaceutică”, a declarat Astrid Liland, din partea Autorităţii norvegiene pentru protecţia împotriva radiaţiilor. Şi autorităţile din Franţa cred în această teorie.

O situaţie similară a mai avut loc în 2011, iar atunci de vină a fost o defecţiune la un filtru la Institutul de Izotopi din Budapesta, care produce izotopi radioactivi folosiţi în medicină şi cercetare.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...