Companiile – fantomă din apartamentul șefului Metalferos

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Mai multe companii de colectarea a metalului sunt înregistrate în apartamentul actualulului șef al Metalferos Alexei Țîmbrovschi, scrie anticorupție.md. Astăzi, multe dintre aceste companii-fantomă nu mai există. Potrivit declarației sale de avere, Țîmbrovschi deține 99% din acțiunile companiei Olbris-Impex, fondată în 2012 și despre care afirmă că nu mai activează, asta deși datele de la Camera Înregistrării de Stat arată că firma este activă.

Printre genurile de activitate licențiate ale Olbris-Impex figurează și „colectarea, păstrarea, prelucrarea, comercializarea, precum şi exportul resturilor şi deşeurilor de metale feroase şi neferoase”, gen de activitate similar cu cel al Metalferos. În ultimii ani, în același oficiu de pe str. Bernardazzi, 4, din Chișinău, în care își are sediul Olbris-Impex, au fost înregistrate mai multe companii specializate în colectarea, păstrarea, prelucrarea, comercializarea, precum şi exportul resturilor şi deşeurilor de metale feroase şi neferoase: Vara Com, Metal Invest Grup, Dorimpex-Plus, Rezerv Impex.

Primele două companii îl au în calitate de fondator și administrator pe Vadim Volcov, un partener de afaceri al familiei Țîmbrovschi. Dorimpex-Plus aparține Olgăi Țîmbrovschi, tot ea proprietara sediului din str. Bernardazzi, 4, iar Rezerv Impex SRL este fondată Emma Haritoncic.

Deși Metalferos aparține în proporție de 78% statului, nici rapoartele financiare, nici informațiile despre membrii Consiliului de administrare al companiei nu sunt făcute publice pe site-ul instituției. Anterior, Transparency International Moldova a solicitat întreprinderii să comunice o serie de informații, inclusiv rapoartele financiare, membrii Consiliului de Administrare. În răspunsul oferit de instituție se arată că „business-planul întreprinderii reprezintă o informație cu secret comercial”, iar raportul de activitate pentru anul 2015 a fost publicat în Moldova Suverană.

Totuși, directorul Metalferos a comunicat jurnaliștilor de anticorupție.md că circa 90 la sută din achizițiile întreprinderii reprezintă metale feroase și neferoase, iar alte cheltuieli majore ale companiei sunt pentru servicii de transport, procurate dintr-o singură sursă, de la agenți economici care dețin transport specializat în transportarea deșeurilor de metale. Au fost solicitate repetat rapoartele de activitate ale Metalferos pentru ultimii ani de la Ministerul Economiei, cel care coordonează activitatea întreprinderii. Instituția nu a expediat încă un răspuns.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...