(video) Un film mut despre rezistența umană. La Chișinău a avut loc premiera scurtmetrajului „Reziliența”

img_0716

În seara zilei de 20 februarie, la Cinematograful „Patria-Loteanu” a avut loc premiera cu ușile închise a filmului „Reziliența” de Mihai Țărnă, un film care descrie masacrul împotriva religiei ortodoxe în spațiul ex-sovietic, în special crimele îndreptate împotriva preoților de la începutul secolului XX. Ideea filmului a fost inspirată de către părintele paroh Sergiu Curnic, care spune că filmul arată că unii oameni au avut de suferit pentru dreptul de a se ruga.

Scurtmetrajul are 18 minute și își propune să fie o reflecție despre poporul nostru. Filmul a fost realizat de PelasgFilm Moldova 2017, casa de producție și cinema a lui Nicu și Mihai Țărnă.

Regizorul filmului i-a mulțumit mult preotului Curnic pentru curajul de a veni cu o idee de film, căci, spune el, nu s-a așteptat să întâlnească într-un preot o persoană care cunoaște foarte bine filmografia. Mihai Țărnă spune că a văzut un licăr și că, după cele povestite de Curnic, s-a conceput ideea unui film de două minute, care ulterior s-a transformat într-unul de 18. „Filmul nu este o relatare documentaristică, ci o fabulă artistică, care mai mult adresează niște întrebări, decât oferă răspunsuri”. Este un film despre rezistența umană în cele mai grele momente, „cum noi am rezistat și am mers mai departe și am ajuns astăzi să tot visăm și să credem că totul e înainte – asta e filmul”.

Istoria propriu-zisă a fost povestită de părintele Sergiu Curnic, care spune că rolul său este de povestitor, și nu se încadrează în unul cinematografic. Regizorul a specificat că el este mai mult o prezență, dar una remarcabilă. De asemenea, Mihai Țărnă spune că filmul este unul mut, fără cuvinte, dar există o voce a actorului Nicolae Jelescu, restul actorilor au fost aleși după structura facială, pentru a-i da filmului expresivitate.

La conferința de lansare a fost prezentă și ministra Culturii, Monica Babuc, care a felicitat întreaga echipă pentru o nouă realizare care ţine eminamente de cinematografia națională, afirmând că renașterea filmului moldovenesc se întâmplă în ochii noștri.

Conferința de presă de la lansarea filmului:

Filmul „Reziliența” este realizat de PelasgFilm Moldova 2017, casa de producție şi cinema a lui Nicu şi Mihai Ţărnă, în coproducție cu Esperanza Production Franţa, reprezentată de Sonia Medina, beneficiind de susținerea Ambasadei Franţei în Republica Moldova, Centrului Naţional al Cinematografiei din Republica Moldova, Complexului Istoric „Biserica din Lemn” şi Centrului de Cultură şi Artă „Ginta Latină”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente