Deputat român: Plahotniuc vrea să-şi întărească puterea prin schimbarea sistemului electoral

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Adoptarea unui sistem electoral mixt sau chiar uninominal pur, dorit de Partidul Democrat, ar putea deveni un instrument perfect pentru perpetuarea controlului oligarhului Vladimir Plahotniuc și a partidului pe care îl conduce asupra Republicii Moldova. De această părere este deputatul român Matei Adrian Dobrovie.

Acesta susţine că pentru Partidul Democrat, care nu ar trece pragul electoral, cu 2,5% conform sondajelor, „un sistem electoral mixt sau uninominal ar însemna crearea unor condiții favorabile pentru cumpărarea, pe bani puțini, a voturilor, pentru salvarea formaţiunii politice”.

„Adoptarea unui sistem electoral mixt (liste și colegii uninominale) sau chiar uninominal pur ar fi un instrument perfect pentru perpetuarea controlului lui Plahotniuc și PDM asupra Republicii Moldova. Sondajele de opinie arată că oligarhul șef este detestat de 98% dintre respondenți, iar PDM nu ar trece pragul electoral, cu 2,5% voturi. Un sistem electoral mixt sau uninominal ar însemna crearea unor condiții favorabile pentru cumpărarea, pe bani puțini, a voturilor din interiorul Republicii Moldova și ar dezavantaja alegătorii din diaspora occidentală”, spune deputatul român.

Oficialul român face trimitere la sistemul electoral mixt din Ucraina, unde oligarhii reușeau să își asigure locuri în Rada Supremă cumpărând voturile la bucată, şi spune că, probabil, „strategii” PD-ului s-au inspirat de la vecini.

„Probabil că strategii PDM au avut ca model de inspirație sistemul electoral mixt din Ucraina, unde oligarhii reușeau să își asigure locuri în Rada Supremă cumpărând voturile la bucată. Un mandat de deputat costa aproximativ 1 milion de dolari. În Republica Moldova, sunt mai puțini alegători și ”investiția” ar fi mult mai mică”, mai spune deputatul.

Totodată, acesta apreciază că, dacă planul PD va fi pus în aplicare, sistemul electoral mixt sau uninominal va pecetlui soarta Republicii Moldova în universul geopolitic „gri” post-sovietic și sub controlul unui regim politic autoritar pentru mult timp.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...