Străzile din Chişinău unde nu funcţionează monitorizarea video

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Sistemul video de monitorizare a traficului implementat în raioane este nefuncţional de mai bine de un an. În Chişinău, deşi nu funcţionează la capacitate maximă, sistemul încă înregistrează încălcările şoferilor comise în trafic. Totuşi, numărul încălcărilor, dar şi suma de bani cu care s-a îmbogăţit bugetul de stat, s-au redus în ultimul an.

„Ţinând cont de exploatarea în condiţii de mediu nefavorabile, echipamentele sistemului, de rând cu uzura normală, sunt expuse diferitor factori naturali care le afectează funcţionalitatea, fiind necesară periodic reparaţia sau înlocuirea acestora. Adiţional, urmare a lucrărilor de reabilitare realizate în cadrul Proiectului „Chişinău, Drumuri Urbane”, implementat de Primăria Chişinău la intersecţiile bd. Negruzzi – bd. Iurie Gagarin – str. Albişoara – bd. D. Cantemir (sens giratoriu), precum şi bd. Ştefan cel Mare – bd. Negruzzi – str. Ciuflea, au fost afectate comunicaţiile electrice şi de transport ale echipamentelor de monitorizare, fiind astfel întreruptă funcţionarea acestora. Actualmente se întreprind măsuri în vederea restabilirii infrastructurii defectate”, anunţă Serviciul Tehnologii Informaţionale (STI) al MAI, potrivit unei investigaţii a Ziarului de Gardă.

Instituţia mai anunţă că, la momentul actual, sunt funcţionale echipamentele de supraveghere din 113 din cele 126 de intersecţii de deplasare supuse monitorizării, adică 89,7% din numărul total.

„Pe parcursul anului 2015, în baza probelor (imagini foto/video) acumulate cu utilizarea Sistemului automatizat de supraveghere a circulaţiei rutiere din mun. Chişinău, de către agenţii constatatori au fost aplicate pentru contravenţiile din domeniul circulaţiei rutiere 75.179 de sancţiuni, inclusiv cu aplicarea punctelor de penalizare. În 2016 au fost aplicate 29.455 de sancţiuni”, precizează STI, într-un răspuns la o solicitare a ZdG.

Concomitent cu numărul încălcărilor depistate s-au redus şi încasările la buget. Astfel, dacă pe parcursul anului 2015 în bugetul de stat au fost încasate amenzi în sumă de 16,234 milioane de lei, iar în 2016 suma a ajuns la doar 6,59 de milioane de lei, fiind practic cu 10 milioane mai mică decât în anul precedent.

n 2016, în bugetul de stat au fost virate 6,5 milioane de lei din încasările amenzilor rutiere provenite de pe urma probelor acumulate de camerele video amplasate în raza mun. Chişinău. Suma este cu aproape 10 milioane de lei mai mică decât veniturile acumulate din această sursă în 2015, când în buget au ajuns 16,2 milioane de lei. Aproape jumătate din cele 6,5 milioane de lei pentru 2016 au fost cheltuite pentru întreţinerea sistemului, care, în Chişinău, este funcţional în proporţie de circa 90%, susţine Serviciul Tehnologii Informaţionale al Ministerului Afacerilor Interne.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...