Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Peste 50 de copii din…

Peste 50 de copii din stânga Nistrului au obţinut acces la educaţia preşcolară

Aproximativ 200 de copii din satul Caragaş, din stânga Nistrului, beneficiază de condiții mai bune de educaţie, iar 60 de copii au obţinut acces la educaţia preşcolară odată cu reconstrucţia unui bloc şi reabilitarea sistemului de încălzire al grădiniţei din localitate, cu sprijinul financiar al Programului UE-PNUD „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”.

Singura grădiniţă din satul Caragaş risca să fie închisă toamna trecută din cauza sistemului de încălzire defectuos. Grădiniţa „Romaniţa” din Caragaş funcţionează de aproximativ trei decenii, însă niciodată nu a fost reparată temeinic. Reţelele inginereşti ieşise din funcţiune, iar acoperişul s-a uzat în timp. Ani în şir, umiditatea sporită din încăperi punea în pericol sănătatea copiilor şi a provocat deteriorarea mobilierului şi materialelor didactice. „Anul trecut a ieşit parţial din funcţiune şi sistemul de încălzire. În sezonul rece, în unele încăperi, era frig ca şi afară. Era o problemă majoră pentru satul nostru, însă singuri nu reuşeam s-o rezolvăm. Această investiţie ne-a permis să creăm condiţii normale de educaţie pentru copiii noştri, să deschidem două grupe noi pentru 60 de copii şi să creăm 4 locuri noi de muncă”, a remarcat Alexandra Conovalova, directoarea instituției.

Cu suportul Uniunii Europene, a fost reconstruit unul din cele două blocuri nefuncţionale ale grădiniţei. Astfel, a fost înlocuit acoperișul, au fost reabilitate rețelele electrice şi sistemul de canalizare, au fost schimbate ușile și ferestrele, au fost renovate atât interiorul, cât şi exteriorul blocului. De asemenea, a fost restabilită funcționalitatea sistemului de încălzire al grădiniței, iar câteva încăperi au fost dotate cu mobilierul necesar. Investiţia totală se ridică la 116 mii de Euro. Efortul Uniunii Europene însă s-a concentrat nu numai pe componenta de reconstrucţie, ci şi pe dotarea instituţiei cu colectoare solare. Acestea vor asigura copiii cu apă caldă pe tot parcursul anului şi vor reduce costurile pentru energia electrică.

„Suntem mândri de ce am făcut pentru a asigura un viitor mai bun acestor copii. Nu este o acţiune singulară. Pe parcursul ultimilor doi ani, numai prin programul de promovare a încrederii am finanţat 41 de proiecte de îmbunătăţire a infrastructurii sociale pe ambele maluri ale Nistrului. În următorii trei ani, Uniunea Europeană va continua să finanţeze astfel de proiecte, care contribuie la apropierea oamenilor şi le îmbunătăţeşte viaţa”, a menţionat Pirkka Tapiola, Ambasadorul Uniunii Europene în R. Moldova.

„În ultimii doi ani, mai bine de 1 200 de copii de pe ambele maluri ale râului Nistru, inclusiv copii din familii social vulnerabile, au frecventat grădinițe care au fost reconstruite și au primit echipament modern grație suportului Programului UE-PNUD “Susținerea Măsurilor de Consolidare a Încrederii”. În aceste instituții preșcolare copiii beneficiază nu doar de condiții confortabile, ci și de educație calitativă”, a afirmat Dafina Gherceva, reprezentantul rezident PNUD în R. Moldova.

Totodată și părinții s-au arătat bucuroși că pot să-și ducă copii la o grădiniță renovată. „Până acum nu puteam duce copilul la grădiniţă, mai ales în sezonul rece. Acum vom munci liniştiţi, ştiind că micuţii se află în condiţii confortabile”, a spus mama unuia dintre copiii preșcolari din Caragaş.

Pe parcursul ultimilor trei ani, în cadrul Programului UE-PNUD „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” au fost reconstruite opt grădiniţe de pe ambele maluri ale Nistrului.

Reconstrucția și modernizarea grădiniței din Caragaș au fost realizate cu susținerea financiară alocată de Programul UE-PNUD „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”. Acesta a fost implementat în perioada 2012-2015, cu un buget total de 10,6 milioane de Euro, acordați de Uniunea Europeană (9,5 milioane de Euro) și Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (1,1milioane de Euro). Noua etapă a Programului cu durata de trei ani a fost lansată în 2015 cu finanțarea Uniunii Europene (10 milioane de Euro) și este implementată de PNUD. Aceasta este axată pe dezvoltarea afacerilor și îmbunătățirea infrastructurii.