Linkuri accesibilitate

Vicepreședintele american Mike Pence reafirmă sprijinul ferm al administrației Trump pentru NATO


Mike Pence și Jens Stoltenberg la sediul NATO din Bruxelles, 20 februarie 2017.
Mike Pence și Jens Stoltenberg la sediul NATO din Bruxelles, 20 februarie 2017.

Vicepreședintele Statelor Unite, Mike Pence, a reafirmat la sediul NATO din Bruxelles sprijinul ferm al administrației Trump pentru Alianța Nord-Atlantică și pentru rolul acesteia în asigurarea securității. Vorbind la o conferință de presă comună la Bruxelles, alături de secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, Pence a spus că țara sa își va respecta angajamentele, adăugînd că și aliații europeni trebuie să-și respecte promisiunile de a mări cheltuielile militare: „Președintele [american Donald Trump] asteaptă progrese [în acest sens] până la sfîrșitul lui 2017.” Este vorba de angajamentul tuturor țărilor NATO de a ridica bugetul apărării la 2% din PIB. Referitor la criza din Ucraina, Mike Pence a reiterat poziția Statelor Unite potrivit căreia Washingtonul nu ignoră responsabilitatea Rusiei, chiar dacă administrația va căuta căi noi de a coopera cu Moscova. Pence a îndemnat, de asemenea, Alianța Nord-Atlantică să se adapteze la noua situație de securitate mondială, fie că e vorba de terorism sau de domeniul cibernetic.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg s-a declarat convins că mesajul de sprijin pentru Alianță dat de vicepreședintele Pence, de ministrul apărării James Mattis, și de președintele american Donald Trump (în două convorbiri telefonice) fac parte din linia de politică a actualei administrații, susținută de faptul că Statele Unite participă cu trupe la operațiunile de întărire a prezenței militare NATO în țările din flancul estic al Alianței.

În timpul campaniei electorale, Donald Trump a făcut mai multe remarci critice la adresa NATO, ceea ce a dus la întrebări legate de intenția noii administrații americane de a continua tradiționala cooperare transatlantică, care funcționează de mai mult de 70 de ani.

XS
SM
MD
LG