Persoanele juridice vor depune declarațiile privind impozitul pe venit până la 27 martie, persoanele fizice – până la 2 mai!

Persoanele care practică activitatea de întreprinzător vor trebui să depună declarațiile privind impozitul pe venit pentru perioada fiscală 2016 până pe data de 27 martie 2017, iar persoanele fizice – până la 2 mai 2017, anunţă Serviciul Fiscal de Stat.

Pentru a facilita depunerea declarațiilor și a se conforma posibilităților contribuabililor, Serviciul Fiscal de Stat a stabilit  orarul orelor de muncă după cum urmează:

  • 22 – 24 martie 2017 – de la ora 08.00 până la 19.00;
  • 25 martie 2017 – sâmbăta – de la ora 8.00 până la 17.00;
  • 26 martie 2017 – duminică – de la ora 8.00 până la 13.00;
  • 29 – 30 aprilie 2017 – sâmbătă și duminică – de la ora 8.00 până la 17.00.

În ceeace priveşte persoanele fizice: obligația de prezentare a Declarației privind impozitul pe venit o au persoanele care nu desfășoară activitate de întreprinzător, în următoarele condiții:

– lucrează la două sau mai multe locuri de muncă, unde obțin salariu care, cumulativ, depășește suma totală de 29640 lei pe an;

– au obținut venituri atât sub formă de salariu, cât și din vânzarea proprietății, a căror sumă totală depășește 29640 lei pe an;

– nu au primit salariu, dar au obținut venituri cumulativ de la vânzarea proprietății (case, apartamente, mașini etc.) sau darea în chirie a terenurilor agricole, care depășesc suma scutirii personale de 10128 lei;

– își schimbă domiciliul permanent din Republica Moldova în altă țară;

– solicită spre restituire impozitul pe venit achitat în plus;

– direcționează un cuantum procentual 2% din impozitul pe venit calculat anual la buget.

De asemenea, au obligația de a depune Declarația cu privire la impozitul pe venit și persoanele fizice – cetățeni străini sau apatrizi care au obținut statutul de rezident al Republicii Moldova (se află pe teritoriul Republicii Moldova mai mult de 183 de zile, în orice perioadă de 12 luni, ce se începe sau se termină în anul fiscal dat), în condițiile stabilite pentru persoanele fizice rezidente.

Pentru persoanele fizice, impozitul pe venit pentru anul fiscal 2016, se determină conform cotelor stabilite la art.15 lit. a) din Codul fiscal, în mărime de:

– 7% din venitul anual impozabil ce nu depășește suma de 29640 lei;

– 18% din venitul anual impozabil ce depășește suma de 29640 lei.

Este de menționat că persoanele fizice au dreptul de a prezenta Declarația privind impozitul pe venit indiferent de existența sau lipsa obligației de plată a impozitului.

La calcularea obligației fiscale pentru anul 2016, contribuabilii persoane fizice cetățeni beneficiază de scutirile prevăzute de Codul fiscal. Suma scutirii personale pentru anul 2016 constituie 10128 lei.  Este de menționat, că persoanele aflate în relații de căsătorie sunt în drept să beneficieze de scutirea pentru soție/soț in aceiași mărime.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.