Actualitate

Fostul consilier al lui Putin a explicat de ce Rusia nu a început o invazie la scară largă împotriva Ucrainei

„După ocupația „live” a Crimeei, a devenit clar faptul că Putin va utiliza trupele atunci când va considera necesar și posibil. Având în vedere că așa-numita „revolta” din sudul și estul Ucrainei nu a avut succesul sperat de el, crearea așa-numitei „Novorossia” se putea face doar in urma unei interventiii militare directe. Atunci (cu 2-3 ani în urmă), el părea că este gata să foloseasca forța armată deschisă, așa cum a făcut-o în Crimeea și în Donbas. Cu toate acestea, planul nu a avut loc”, – a declarat Illarionov, pentru publicatia Apostrof.

Astfel, potrivit fostului consilier, analizand informațiile cu privire la numărul de trupe rusești pe teatrul ucrainean de război, a devenit clar că o intervenție rusească deschisă nu era planificata.

„Pentru că la granița ruso-ucraineană erau cocnentrate trupe ale armatei regulate cu efective de cel mult 50.000 de oameni. Aceste trupe erau absolut insuficiente. Pentru a susține o operațiune la scara larga cu scopul ocuparii partii de sud și est a Ucrainei, era nevoie de o grupare de circa 1 milion de oameni „, – a spus Illarionov.

Fostul consilier al lui Putin sustine ca atunci cand Rusia a desfasurat in mod deschis la granița 50 de mii de oameni, a urmarit doar sa faca puțin șantaj. „Din păcate, un număr de observatori, care nu sunt experți militari profesioniști, atât în ​​Ucraina, cât și în străinătate, au perceput aceste acțiuni drept pregătiri pentru intervenție deschisa”, – a adăugat el.

De asemene, Illarinov a atras atenția asupra faptului că, atunci când Putin pregătește o operațiune militară cu mijloace convenționale, o face in mod discret. „Invazia din Georgia, din august 2008, a avut loc în secret. Când Putin planuia operatiunea de ocupare a Crimeei, nimeni, inclusiv serviciile de informații din SUA, nu a observat concentrarea forțelor armate care apoi au invadat si ocupat Crimeea. Dacă Putin demonstrează trupele la granita, o face doar in scop de șantaj, nu pentru interventie militara reală”- a subliniat el. 

paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *