Ion Sturza: Atenţie! „Românii” trec Prutul!

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

De ceva ani încoace, la Chişinău printre barosani e o nouă veche modă – slugi străine. La munci fizice – filipineze, la cele „intelectuale” – „români”. Nu că localnicii ar fi mai răi, dar un „arap” sau „franţuz” la „gospodărie” dă mai bine.

Hoarde întregi de „experţi”, „consultanţi”, „sociologi”, „politologi”, „moderatori TV”, „editori” au trecut Prutul, fără să aibă multă carte, în schimb, cu reputaţie morală îndoielnică, anonimi notorii în Ţară. Unii chiar cu dosare urât mirositoare.

Mercenari fiind, migrează de la un stăpân la altul, în speranţa unei solde mai bune. Și da, sunt „remuneraţi” regeşte, ca să ducă o viaţă boemă plină de plăceri.

Seară de seară îi poţi găsi în bordelurile, scuze, cluburile locale, agăţând „rusoaice” (aşa numesc ei femeile din Moldova).
Adevărat, nu toţi au parte de recompense grase pentru „servicii”. Cei mai mărunţi, responsabili de scormolitul gunoiului şi mâncatul rahatului în non-Prime time (de dimineaţă), cum au venit cu pantalonii rupţi în cur, aşa şi umblă.

Odată primiţi în casă, păzea, poţi să rămâi şi fără casă, şi fără „fiintele mobile” din casă.
Nu că ar fi o problemă… Dar că băştinaşii locali, văzându-le comportamentul, consideră că „toţi românii sunt aşa”.
Mai mult, „experţii”, reveniți în România, fac „veritabile” tururi de opinie, distorsionând grav realităţile moldoveneşti. Fireşte, nu gratis, tot din solda stăpânului.

După două, trei votci se apucă de confesiuni, cică, sunt generali „ŢIE”, „MIE”, „GLIE” aflaţi în misiune. Se luptă cu tancurile, ştiţi voi care…
Mereu m-am mirat de ce basarabenii au „norocul” ca aşa „români” să treacă Prutul?! De ce autorităţile române, din nou şi din nou, îşi fac prieteni gen Iurii Ivanovici Roşca?

România are o elită solidă în toate domeniile: business, cultură, sport, ştiinţă, educaţie etc. De ce ei nu trec Prutul?
În ʾ99, pe vremea când eram prim-ministru, am încercat cu colegii să contrapunem spaţiului informaţional rusesc pe cel românesc și am invitat la Chişinău o grupă mare de „lideri de opinie” din România. Mulţi au trecut Prutul pentru prima şi, din păcate, ultima dată.

După ore de cântec şi dans, sarmale şi vin bun, cel mai concludent a fost Ion Cristoiu: „Uită-te, bre, că şi la Chişinău se întâmplă lucruri, merge troleibuzul”…

Din posturile TV doar PRO TV a „rezistat” şi face treabă bună. În rest, ca în cazul TVR şi Publika lui Vântu, televiziunile au fost „hălite” de localnici, fără multe menajamente.

Mă întreb de ce vine la Chişinău (a câta oară!) patriarhul Kiril şi nu vine patriarhul Daniel? I-am cunoscut pe ambii. Credeţi-mă, Daniel are infinit mai multe motive să vină!

O să-mi spuneţi că nu e momentul. Va răspund: momentul nu va fi atât timp cât în Basarabia mitropolit e Vlad Cubreacov. Trimiteţi-l acolo unde e firesc să fie, la Sputnik. Și sute de mii de enoriaşi vor umple bisericile Mitropoliei Basarabiei.

Ca lucrurile să se întâmple, ştiţi voi care, între cele două maluri ale Prutului, e nevoie acesta să fie trecut de oameni de calitate, aducători de investiţii, tehnologii, dar şi de valori. E nevoie să „înțesăm” Prutul cu gazoducte, poduri, linii electrice. Că poezie, voie bună şi flori avem din belşug…

O săptămână bună să aveţi!

Ion Sturza

P.S. Sunt şi excepţii, sigur, dar despre ele altă dată.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...