Potrivit liderului PPDA, Andrei Năstase, pe lângă obligaţia de a minţi oamenii cu privire la câştigarea de către Dodon a alegerilor datorită politicii partidelor de opoziţie, aleşii locali au primit recent un set de recomandări numite „Teze pentru teritoriu/discuţii cu cetăţenii”, destinate manipulării şi dezinformării populaţiei.

„Platforma DA, fiind un partid proeuropean şi anti-oligarhic, este extrem de îngrijorată de faptul că până în anul 2018 ţara riscă să fie condusă prin metode autoritare de un dictator, detestat de peste 90% din populaţie, care, în acelaşi timp, susţine că Moldova pe care o coordonează din întuneric se află pe calea europeană. Considerăm că în aceste circumstanţe următoarele alegeri parlamentare ordinare ar putea fi câştigate detaşat de către forţele antieuropene, iar în cazul în care scrutinul va fi organizat după sistemul electoral mixt, acesta va fi falsificat în proporţii imense în scopul menţinerii lui Plahotniuc la putere. În orice caz, putem constata că în secolul XXI în Europa se observă tot mai evident existenţa unui stat capturat cu un regim autoritar care funcţionează sub paravanul integrării europene. Este o cale foarte periculoasă şi lipsită de perspectivă”, afirmă Andrei Năstase.

În acest context, liderul mişcării protestatare a reiterat că Platforma Demnitate şi Adevăr pledează în continuare pentru crearea unui pol puternic anti-oligarhic cu participarea mai multor partide extraparlamentare şi a societăţii civile.

„La ultimul scrutin prezidenţial, falsificat şi fraudat de regimul criminal, forţele anti-oligarhice consolidate, pro-reformatoare şi proeuropene, au fost capabile să acumuleze aproape 48%. Platforma Demnitate şi Adevăr pledează în continuare pentru crearea unui pol puternic anti-oligarhic cu participarea mai multor partide extraparlamentare şi a societăţii civile, care, folosind toate metodele legale, inclusiv protestele, nu va permite ca Republica Moldova să se transforme definitiv într-un stat dictatorial”, conchide Andrei Năstase

Vă prezentăm integral Declaraţia Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr:
 
În ultima perioadă de timp s-au înteţit atacurile la adresa Platformei Demnitate şi Adevăr venite din partea lui Vladimir Plahotniuc şi a grupării sale criminale din cadrul Partidului Democrat, fapt sesizat chiar şi de membrii acestui partid. Primari şi consilieri locali şi raionali ne atenţionează tot mai des cu privire la mijloacele perfide puse în aplicare de cel care, prin corupere şi şantaj, a ajuns preşedinte de partid.
 
Dominaţi de frică şi, în acelaşi timp, de ură faţă de uzurpatorul puterii de stat, membrii PD sunt obligaţi să disemineze în localităţile Republicii Moldova mesajele mincinoase ale lui Plahotniuc, tirajate în presa ce-i aparţine, dar şi într-o bună parte a presei pretins independente, contractată de curând, în vederea promovării sistemului electoral mixt, salvator al guvernării antipopulare discreditate.
 
Pe lângă obligaţia de a minţi oamenii cu privire la câştigarea de către Dodon a alegerilor datorită politicii partidelor de opoziţie, aleşii locali, care în campania prezidenţială erau obligaţi să distribuie în comunităţile lor materiale denigratoare la adresa lui Andrei Năstase şi a Platformei Demnitate şi Adevăr, iar ulterior să promoveze candidatura lui Igor Dodon, au primit recent un set de recomandări numite Teze pentru teritoriu / discuţii cu cetăţenii, destinate manipulării şi dezinformării populaţiei, din care nu lipsesc atacurile la adresa lui Andrei Năstase şi a Maiei Sandu, fără însă a se pomeni numele favoritului lui Plahotniuc la prezidenţiale, Dodon:
 
Stabilizarea ţării şi dezvoltarea Moldovei
• Guvernul PDM  a reuşit stabilizarea Moldovei. În 2016 lucrurile s-au îmbunătăţit în ţară: a existat creştere economică, s-au indexat pensiile, s-au mărit unele salarii, s-au ieftinit unele produse şi servicii pentru cetăţeni (medicamente, electricitate).
• Meritul pentru stabilizarea ţării aparţine Partidului Democrat. Noi am oprit certurile politice şi am spus că Parlamentul şi Guvernul trebuie să se ţină de muncă şi nu de scandaluri.
• De asemenea, Moldova a recâştigat încrederea partenerilor din străinătate - Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială. Aceste instituţii au început să dea din nou fonduri ţării noastre.
• Banii care vor veni vor ajunge în cea mai mare parte în localităţile Moldovei. Vor fi bani mai mulţi pentru drumuri, şcoli, spitale, pentru crearea de locuri de muncă, pentru dezvoltarea micilor afacerilor în agricultură, meşteşuguri, etc.
• Fiecare primărie şi fiecare raion va putea în următorii 2 ani să facă mai multe proiecte pentru cetăţeni. Guvernarea PDM va avea grijă ca fondurile să ajungă în toate localităţile şi raioanele.
 
Schimbarea în bine a PDM
• PDM începe un proces de reformă internă fiindcă vrea să fie mai aproape de oameni şi vrea să răspundă mai bine problemelor ţării.
• Părerea fiecărui membru şi simpatizant este importantă pentru partid. Vrem cât mai mulţi oameni implicaţi în deciziile partidului în fiecare localitate a ţării.
• Partidul Democrat are uşile deschise pentru cei care vor să facă politică şi care aderă la valorile noastre.
• Oricine merge cu PDM merge într-o echipă câştigătoare. Nu există partid mai puternic şi mai eficient în Moldova decât Partidul Democrat.
 
Maia Sandu şi Andrei Năstase nu sunt buni pentru ţară
• Scandalul nu aduce nimic bun Moldovei. Cei care promovează scandalul nu au nicio şansă să câştige încrederea oamenilor.
• Andrei Năstase şi Maia Sandu au crescut odată cu protestele din 2015 şi au căzut după ce protestele au dispărut.
• Fiecare zi de stabilitate pentru Moldova e o zi proastă pentru Andrei Năstase şi Maia Sandu.
• Ei nu au niciun program politic şi se agită în gol. Ei au o singură idee: să vină la putere şi atât. Nu-i vom lăsa să-şi pună în aplicare planurile lor greşite şi dăunătoare.
• Andrei Năstase şi Maia Sandu merg în străinătate şi vorbesc de rău Moldova. Niciun moldovean care ţine la ţara lui nu ar face aşa ceva.
• Dacă lucrurile vor continua să meargă spre bine, dacă va fi linişte în ţară şi dezvoltare economică, Andrei Năstase şi Maia Sandu nu vor reuşi nimic în politică.
 
Fără alegeri parlamentare anticipate
• Nimeni nu poate declanşa alegeri anticipate dacă guvernarea e stabilă. Nici preşedintele ţării şi nici opoziţia nu pot forţa alegerile anticipate.
• Moldova trebuie să rămână în continuare stabilă, fiindcă o ţară se dezvoltă cel mai bine în perioadele de stabilitate. Guvernul trebuie lăsat să lucreze, fiindcă are rezultate.
• Alegerile anticipate ar fi rele pentru Moldova. Anticipatele înseamnă instabilitate socială, înseamnă conflict politic, înseamnă blocarea dezvoltării şi a proiectelor bune pentru ţară. Nu există alegeri anticipate care se fac în linişte: doar alegerile la termen se desfăşoară în linişte.
• PDM are o majoritate solidă în Parlament, iar guvernul trebuie să-şi ducă mandatul până la capăt. Alegerile vor fi la sfârşitul anului 2018, aşa cum e programat.
• La sigur nu vor fi alegeri anticipate. Cei care au aşa un plan nu vor reuşi.
 
În aceste împrejurări, Platforma Demnitate şi Adevăr combate cu vehemenţă propaganda deşănţată de ultimă oră a oligarhului şi grupării sale criminale, îndeamnă membrii şi simpatizanţii oneşti ai Partidului Democrat să reziste şi să nu dea curs acestui demers mincinos şi să se alăture adevăratelor năzuinţe ale oamenilor.
 
Atenţionăm şi pe această cale cetăţenii ţării şi opinia publică internaţională cu privire la derapajele antidemocratice şi propagandistice ale regimului, reiterând în mod punctual următoarele:
 
1. Din 2009 încoace, Republica Moldova a devenit un câmp de luptă deschis între câteva clanuri oligarhice. În paralel, s-a desfăşurat un proces criminal de uzurpare şi capturare a statului. Aceste fenomene au culminat în anii 2014 - 2015 cu sustragerea din trei bănci şi din rezervele naţionale a zeci de miliarde de lei, iar populaţia a ajuns la limita sărăciei după devalorizarea valutei naţionale cu aproximativ 40 la sută.
 
În 2015, toţi partenerii de dezvoltare au suspendat finanţarea ţării noastre. În toată această perioadă, Partidul Democrat şi Plahotniuc au fost la guvernare în permanenţă, controlând cel puţin 5-6 ministere, inclusiv Ministerul Economiei, Procuratura, CNA, Banca Naţională şi sistemul judecătoresc. Aşadar, această structură, în frunte cu oligarhul Plahotniuc, poartă răspundere plenară pentru situaţia dezastruoasă în care se află Republica Moldova.
 
2. Sub aspect politic, ca să folosim un termen aplicat impropriu de actualul regim, avem o stabilizare a dictaturii unui mafiot, care a câştigat lupta inter-oligarhică cu preţul aruncării ţării în haos şi a compromiterii vectorului european. Este stabilitatea unui regim aproape autoritar, care face tot posibilul pentru ca Moldova să fie cuprinsă de frică. În lupta cu oponenţii politici sunt utilizate şantajul, coruperea, linşajul mediatic, intimidarea şi hărţuirea. Presa independentă este strangulată şi forţată să-şi închidă activitatea. Drepturile şi libertăţile fundamentale sunt grav încălcate. Apar tot mai mulţi deţinuţi şi emigranţi politici. Penitenciarul numărul 13 din Chişinău a fost transformat într-un lagăr de concentrare în care sunt închişi şi torturaţi oponenţii lui Plahotniuc.
 
3. Aşa-zisa stabilizare social-economică, despre care trâmbiţează guvernarea, urmează după o criză profundă a Moldovei din ultimii 2 ani (2014-2015). Dar chiar şi în comparaţie cu perioada precedentă, bilanţul guvernării Filip-Plahotniuc din  2016 denotă elocvent că stabilizarea este văzută şi simţită doar în studiourile media-holdingului lui Plahotniuc. Pentru conformitate, iată care sunt indicatorii reali ai anului 2016 pentru ţara noastră:

a) îndatorarea Republicii Moldova a atins cote alarmante. De la 33.5 miliarde lei în 2015, aceasta a atins suma de 52 miliarde de lei în 2016 (aproximativ 43 % din PIB);
b) cetăţenii noştri au fost obligaţi de regim să achite miliardele furate de la ei în sumă dublă;
c) au fost majorate vârsta şi stagiul de pensionare;
d) ţara a mai pierdut peste 13 mii de locuri de muncă;
e) numărul studenţilor şi elevilor s-a micşorat în anul 2016 cu circa 8 mii;
f) numărul investiţiilor străine directe în anul trecut a scăzut cu peste 41 % comparativ cu anul 2015;
g) În ratingul mondial de percepţie a corupţiei, Moldova, după un an de „stabilitate” a guvernării Plahotniuc-Filip, a pierdut 20 de poziţii, aflându-se în topul ruşinii alături de Honduras, iar în ratingul nivelului de democraţie, ţara noastră este devansată cu 6 poziţii, plasându-se alături de Zambia şi Papua Noua Guinee. Cu asemenea ritm din partea coordonatorului mafiei, în cel mai scurt timp vom ajunge şi depăşi statul fantomă Somali.

4. Reluarea finanţării din partea partenerilor externi urmăreşte scopul neadmiterii colapsului total al ţării noastre, iar creditele acordate vor fi restituite de cetăţeni, chiar şi atunci când exponenţii actualei guvernări nu vor mai fi la guvernare, ci la închisoare sau vor părăsi ţara. Menţionăm că Uniunea Europeană nu a venit cu un nou program de asistenţă, ci a restabilit finanţarea proiectelor negociate în anii precedenţi, suspendată în anul 2015.

De asemenea, după ce Plahotniuc de facto l-a sprijinit pe Dodon în campania pentru funcţia de preşedinte, ţările occidentale cunosc mult mai bine esenţa actualului regim, metodele de guvernare ale căruia nu au nimic în comun cu valorile europene. Ultimele declaraţii ale deputaţilor europeni indică foarte clar că Moldova va primi în continuare suport financiar doar dacă vor fi implementate reforme reale şi palpabile pentru cetăţenii ţării. Ultimele acţiuni ale regimului ce ţin de încercarea legalizării furturilor şi corupţiei, desemnarea unui procuror general influenţat politic, mimarea concursului de selectare a directorului ANRE etc. confirmă din nou faptul că cei care au capturat ţara nu pot realiza reformele necesare.

5. PD a avut mai multe ocazii pentru reformarea reală a partidului. Cu părere de rău, această formaţiune s-a transformat într-o grupare de oameni fără doctrină politică, care se bazează doar pe interesul financiar şi frica faţă de căpetenia grupării. În aşa mod activează nu partidele politice cu valori europene, ci nişte bande criminale. De aici şi reacţia mai multor membri şi simpatizanţi oneşti care nu mai suportă batjocura la care sunt supuşi.

6. Actualul regim nu este interesat în descentralizarea reală a ţării. Guvernul gestionează fondurile destinate regiunilor după criterii politice. Într-adevăr, în prezent, orice primărie are promisiunea să obţină finanţare din bugetul de stat cu condiţia ca primarul să adere la Partidul Democrat şi să anunţe despre acest lucru în mod public.

7. Nu există în Europa un alt partid care a câştigat la alegeri puţin peste 15% de voturi, dar să controleze total, în baza coruperii şi şantajului din partea oligarhului recent cocoţat în fruntea formaţiunii, marea majoritate a deputaţilor şi toate instituţiile importante din ţară.

8. Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr este o forţă anti-oligarhică, de alternativă, născută în urma voinţei clar exprimate a poporului deşteptat, care în permanenţă urmăreşte scopul consolidării societăţii. În cadrul zecilor de proteste organizate împotriva regimului antipopular, deşi nu o singură dată am fost provocaţi de guvernare şi structurile paramilitare controlate personal de Plahotniuc, nu am admis deturnarea manifestaţiilor paşnice în acţiuni violente.

9. Platforma DA are un proiect de ţară cu viziuni foarte clare pentru fiecare domeniu, viziuni ce se conţin în programul politic al partidului, aprobat la ultimul Congres. Considerăm că Republica Moldova are nevoie urgentă de implementarea mai multor reforme întârziate, dar nu de o stabilitate falsă, în realitate – o stagnare a statului capturat, care nu poate livra cetăţenilor nimic altceva decât furturi, scheme criminale economice şi genocid social.

10. Platforma DA, fiind un partid proeuropean şi anti-oligarhic, este extrem de îngrijorată de faptul că până în anul 2018 ţara riscă să fie condusă prin metode autoritare de un dictator, detestat de peste 90% din populaţie, care, în acelaşi timp, susţine că Moldova pe care o coordonează din întuneric se află pe calea europeană. Considerăm că în aceste circumstanţe următoarele alegeri parlamentare ordinare ar putea fi câştigate detaşat de către forţele antieuropene, iar în cazul în care scrutinul va fi organizat după sistemul electoral mixt, acesta va fi falsificat în proporţii imense în scopul menţinerii lui Plahotniuc la putere. În orice caz, putem constata că în secolul XXI în Europa se observă tot mai evident existenţa unui stat capturat cu un regim autoritar care funcţionează sub paravanul integrării europene. Este o cale foarte periculoasă şi lipsită de perspectivă.

11. La ultimul scrutin prezidenţial, falsificat şi fraudat de regimul criminal, forţele anti-oligarhice consolidate, pro-reformatoare şi proeuropene, au fost capabile să acumuleze aproape 48%. Platforma DA pledează în continuare pentru crearea unui pol puternic anti-oligarhic cu participarea mai multor partide extraparlamentare şi a societăţii civile, care, folosind toate metodele legale, inclusiv protestele, nu va permite ca ţara noastră să se transforme definitiv într-un stat dictatorial.

Andrei Năstase, Preşedinte al Platformei Demnitate şi Adevăr

Chişinău, 20 februarie 2017