Europenii ne dau bani, dar impun și condiții: Iată ce reforme așteaptă Comisia Europeană

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Comisia Europeană va oferi Republicii Moldova asistență macrofinanciară în valoare de 100 de milioane euro, dar cu condiția de realizare a reformelor în 5 sectoare cheie.

Reprezentanţii Misiunii Directoratului General „ECFIN” din cadrul Comisiei Europene au avut o întrevedere cu prim-ministrul Pavel Filip, căruia i-au vorbit despre 5 sectoare-cheie în cave vor fi impuse condiții pentru realizarea reformelor.

Comisia Europeană cere reforme concrete în sectorul financiar, guvernanța în sectorul public, domeniul energetic, anticorupţie, business şi climat investițional.

Pavel Filip a catalogat condițiile ce urmează a fi impuse de Uniunea Europeană și organismele financiare internaţionale drept un instrument de suport pentru Guvern, deoarece agenda de reforme este ambițioasă și deseori nepopulistă. Respectiv, necesitatea respectării unor condiții va ajuta Guvernul în asumarea răspunderii la toate nivelurile decizionale, precum și va facilita conștientizarea acestora la nivel de societate.

„Reformele sunt ambiţioase, dureroase, dar suntem determinaţi să le implementăm. Vom avea o comunicare cât se poate de bună pentru a explica necesitatea şi impactul acestor reforme, atât colegilor din Parlament, populaţiei, cât şi partenerilor de dezvoltare”, a menţionat Pavel Filip.

Printre reformele prioritare Premierul a evidenţiat reforma administraţiei publice centrale şi locale, reforma asistenţei medicale primare, a sănătăţii publice, spitalicească, a ocupării forţei de muncă, revederea sistemului de achiziţii publice şi a Codului muncii.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...